• →  4 paczki makaronu ramen instant
  • →  4 jajka
  • →  olej do smażenia
  • →  4 wegańskie burgery lub 800 g mielonej wołowiny
  • →  sos teriyaki do smaku (przepis poniżej)
  • → 4 garście szpinaku i kiełków fasoli mung
  • → 1 marchewka pokrojona w cienkie paseczki
  • → 200 g kimchi
  • → majonez kimchi do smaku

 

RAMEN BURGER

  1. Makaron ramen gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą, studzimy i mieszamy z jajkami. Dzielimy na 8 równych porcji i wkładamy w szerokie foremki na mufiny lub w dowolne okrągłe pojemniki odpowiadające rozmiarem burgerom, dociskamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
  2. Gdy ramenowe „bułeczki” są schłodzone i trzymają formę, rozgrzewamy na patelni olej, delikatnie układamy je na patelni i smażymy, aż jajko się zetnie i lekko przysmaży. Na tej samej, mocno rozgrzanej patelni, smażymy burgery. Każdy usmażony kotlet smarujemy sosem teriyaki i kładziemy na usmażonym ramenie. Na wierzchu układamy szpinak i kiełki, marchewkę, kimchi. Skrapiamy majonezem, przykrywamy drugą „bułeczką” i lekko dociskamy.

 

SOS TERIYAKI

  • →  olej do smażenia
  • →  2 ząbki czosnku
  • →  3 cm korzenia imbiru, obranego
  • →  150 ml sosu sojowego
  • →  80 ml octu ryżowego
  • →  80 ml mirin
  • →  200 g brązowego cukru

 

 

Odrobinę oleju rozgrzewamy w rondelku, podsmażamy posiekany czosnek i imbir. Dodajemy sos sojowy, ocet, mirin i cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przecedzamy.

 

MAJONEZ KIMCHI

  • → 150 ml aquafaby (wody po ciecierzycy)
  • → 200 g kimchi
  • → 1 łyżeczka musztardy
  • → 40 ml octu ryżowego do sushi
  • → 1 łyżeczka soli
  • → dwie szczypty glutaminianu sodu
  • → 800 ml oleju

Wszystkie składniki – poza olejem – łączymy w blenderze i miksujemy na wysokich obrotach. Zmniejszamy moc i cienką strużką wlewamy olej. Miksujemy, aż powstanie emulsja.

 

Przepis: Maria Flisińska-Kaniewska; zdjęcie: Krzysztof Kozanowski

Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
Nasze przewodniki po miastach