RAMEN BURGER
SOS TERIYAKI
Odrobinę oleju rozgrzewamy w rondelku, podsmażamy posiekany czosnek i imbir. Dodajemy sos sojowy, ocet, mirin i cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przecedzamy.
MAJONEZ KIMCHI
Wszystkie składniki – poza olejem – łączymy w blenderze i miksujemy na wysokich obrotach. Zmniejszamy moc i cienką strużką wlewamy olej. Miksujemy, aż powstanie emulsja.
Przepis: Maria Flisińska-Kaniewska; zdjęcie: Krzysztof Kozanowski
Na karpiu i makowcu świat się nie kończy. Jeśli nuży was trochę bożonarodzeniowe menu, zerknijcie na nasz przegląd świątecznych dań z różnych kultur. Poprosiliśmy przyjaciół, by podzielili się opowieściami o swoich celebracjach i spotkaniach przy stole. Singapurskie święta według Trisno Trisno Hamid W Singapurze łączy się wiele ras i religii. Ustanowiono jednak państwowe święta dla obchodów największych uroczystości.
#Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Na błękitnej ścianie salonu wisi kimono, pod nim jest waza z bukietem świeżych kwiatów, na stoliku albumy i ceramika, a na marokańskim dywanie pozuje Zaro – zabawny biało-szary sznaucer. W kuchni KitchenAid i miedziane foremki retro dekorujące ściany. W tym niewielkim londyńskim mieszkanku w okolicy Bow przy Roman Road stylista Wojtek van Portek Warzecha przyjmuje
# bigos, BOŻE NARODZENIE, Londyn, pierogi, przepisy, święta, Wojtek Van PortekJest tylko jeden racjonalny powód by czekać na koniec karnawału – tłusty czwartek. Nawet jeśli nie jesteś fanem tych drożdżowych słodkości, nie odważysz się przyznać wśród znajomych, że nie zjadłeś ani jednego. Tego dnia, nawet w jadłospisie modela lub sportsmenki znajdzie się pozycja: początek z lukrem i dżemem z róży. Albo z cukrem pudrem, albo
#