Na naszym stole nie powinno zabraknąć klasyków w najlepszym wydaniu. Dlatego z restauracji Ale Wino zamówimy sałatkę jarzynową z mangoldem, pastę jajeczną z marynowanymi grzybami i szczypiorkiem. Na ciepło zjemy żur staropolski na zakwasie z grzybami i pieczoną białą kiełbasę ze świni złotnickiej. Nie zapomnijcie dobrać też odpowiedniego wina z ich przepastnej winniczki!
https://www.facebook.com/alewino/
2. Tahina Wilcza
Falafel na świątecznym stole? Czemu nie! Tahina przy Wilczej dostarczy Wam wszystkie składniki by w domu zrolować wrapa idealnego. Lavash + smażone kulki falafela + hummus/babaghanush + sałatka z jarmużu = obłęd! W menu dowozowym bistro znajdziecie też mohammarę – bliskowschodnią pastę z pomidorów i papryki – idealną do posmarowania chleba i ….faszerowania jajek; orientalną sałatkę z ciecierzycy i papryki czy tebuleh z kuskusem palestyńskim. Silny powiew sirocco na słowiańskim stole. https://www.facebook.com/TahinaWilcza/
3. Eden bistro
Jeśli szukacie wegańskiej alternatywy dla wielkanocnych przysmaków, koniecznie odwiedźcie (wirtualnie bo #zostańwdomu) Bistro Eden! W jego ofercie znajdziecie żurek z grzybami, pate grzybowe z wiśniami BBQ, czy wegański pasztet z morelami. Naszym faworytem są jednak… pierogi z kimchi! Co to jest za smak! Jeśli jesteście fanami ruskich to znajdziecie tam ich odpowiednik z tofu, niczym nie odbiegający od oryginału robionego przez nasze babcie! Zamawiając przysmaki zapytajcie się też o naturalne wina jakie znajdziecie w ofercie Edenu. „Pomarańczowe bąbelki” sprawdzą się lepiej do wielkanocnego brunchu niż mimozy ;).
https://www.facebook.com/eden.bistroo/
4. Regina
Nie udało ci się wyjechać do Nowego Yorku przez covid? Dzięki menu z Regina bar poczujemy się jak w Little Italy i China Town! Na nasz wielkanocny stół zamawiamy kurczaka Generała Tso, bakłażana Yu Xiang, pierożki Won Ton, a nawet pizzę z figami! A co, przecież to Wielkanoc – nie będziemy sobie żałować! https://www.facebook.com/Reginakoszykowa1
5. Mod
Zostańmy przy orientalnych smakach i do uczty dokładamy ramen z Mod’u przy ulicy Oleandrów. Bierzemy więc Paitan Ramen, Tantanmen Ramen i skusimy się jeszcze na grenaille – przepyszne ziemniaczki z aioli z tamaryndowca i pudrem z liści limonki. Myślicie, że to wszystko? O nie! Zanim kurier dowiezie nasze zamówienie, my dzwonimy by się cofnął po pudełko donatów – z hibiskusem, lemoncurd’em, lukrem i grejpfrutem oraz z polewą mango!
https://www.facebook.com/MODOleandrow8/
6. Baron and Family
Zmasowany atak kiszonek (i nie tylko)! Zespół ludzi twórczych i zdolnych, razem z warszawskim szefem Aleksandrem Baronem właśnie odpalili projekt Baron the Family. W ofercie ich sklepu znajdziecie fantastyczne produkty: kimchi i przeróżne kiszonki, ćwikły, żury, barszcze, zakwasy i wywary, kiełbasy i pasztety. Wszystko z dostawą pod Wasze drzwi. Alleluja i fermentuj! https://baronthefamily.pl/
7. Nancy Lee
Legendarna warszawska kawiarnia nadciąga nie tylko z wyborną kawą ale też wegańskimi ciastami z jakich słynie w całej stolicy. Na Waszym stole może się pojawić ciasto marchewkowe z kremem kokosowym, brownie z czekoladą i orzechami czy obłędny tofurnik. Tym co ze słonego najbardziej lubią (wegański) schabowy, polecamy kiełbaskę z białej fasoli z sosem kokosowo chrzanowym, pastę bezjajeczną czy „śledzika” musztardowego z boczniaków.
https://www.facebook.com/NancyLeeCafe/
8. Lukullus, Kukułka i Tifame
Czas na słodkie! W Lukullusie możemy zamówić mazurek „Na górze roże”, piemoncki, z pasją (orzechy i karmel) lub kajmakowy oraz ciasto francuskie „na wspak” z lekkim kremem na gotowanych żółtkach, mleku, słodkiej śmietanie kremówce i wanilii Bourbon z Madagaskaru czy flan „Gruszki na wierzbie”. Ponieważ na desery jest osobne żołądek weźmiemy jeszcze babkę pistacjową i paschę z sąsiadującej z Przegryziem małej cukierni „Kukułka”. A serniczek? Po niego udamy się do Fatimy ElDessouki czyli Tifame, której sernik nowojorski przebija te z miasta które nigdy nie śpi!
https://www.facebook.com/kukulkacukiernia/
https://www.instagram.com/timafe/
Uff, czujemy się przygotowani do Świąt! Smacznego i Alleluja!
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link