JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Konfitura z kwiatów bzu i truskawek

Konfiturę możemy przygotować bardziej gęstą jeśli użyjemy większej ilości cukru. Możemy też wekować ją na dłużej pasteryzując słoiki. My nie słodzimy zbyt wiele i najchętniej zjadamy od razu pozwalamy, by nasza konfitura spływała po kromkach świeżej chałki.

 

 

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 10-15 kiści kwiatów czarnego bzu
  • 7 łyżek cukru

Truskawki, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. W rondelku karmelizujemy cukier, dorzucamy truskawki. Smażymy około 15-20 minut dosypując obcięte nożyczkami białe kwiatki czarnego bzu. Smacznego!   Przepis: Maja Pietruszka, zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin