Piękne przemijanie

Zainspirowana bezprecedensowym marszem kobiet w Warszaiew, wystawa Seven Sisters prezentuje prace sześciu artystek z różnych krajów. Ich instalacje, rzeźby, fotografie i performans przywołują i dekonstruują – z dystansem, humorem, i pewną dozą poetyckości – wszechobecność kobiecego ciała w przestrzeni publicznej, oraz okryte tajemniczą aurą pojęcie przestrzeni domowej, intymnej. Nevine Mahmoud, Cleave and Spread, 2017, kalcyt, alabaster, stal,
#O sosie winnym bez wina, historii bulionu i o odchodzącej w niepamięć kuchni molekularnej opowiada Hervé This – francuski naukowiec, którego badania i eksperymenty na zawsze zmieniły obraz światowej gastronomii. Czemu ma pan zielone dłonie? Przed chwilą robiłem gibbs! Gibbs? To zielony mus, deser, trochę jak île flottante [zupa „nic” – red.]. Wziąłem proteiny, dodałem wodę, trochę oleju i
# Hervé ThisChińczycy wierzą, że pierwsze liście herbaciane zostały zaparzone przez cesarza Shennonga. Zwany „Boskim Rolnikiem” mityczny władca nie tylko odkrył najpopularniejszy dalekowschodni napój, ale też ofiarował swojemu narodowi wiele roślin i nauczył uprawy roli. Eliksir życia, jak często nazywa się kombuchę – oparty na herbacie fermentowany napój – to jednak odkrycie późniejsze i związane już z
# Gosia Ruszkowska, Gosia Ruszkowska Mead Ladies, kombucha, Mead LadiesAby zaistnieć w Nowym Jorku, czasem wystarczy talent i trochę szczęścia. Częściej jednak jest to okupione ciężką pracą i gotowością do poświęceń, przy świadomości, że ambitnych twórców są tam dziesiątki tysięcy. O przetrwaniu w wielkim mieście, odnajdywaniu równowagi i islandzkim duchu opowiada artystka Hrafnhildur Arnardóttir, czyli Shoppy. Pamiętasz swój pierwszy dzień w Nowym Jorku? To musiał być
#