Już w najbliższy czwartek, na Towarowej 3, powstaje NEO(N) BISTRO. Co tydzień od godziny 18:00 będziecie mogli skosztować autorskiej karty w blasku neonów. Każdego tygodnia, stół zostanie zaaranżowany w innym miejscu Nocnego Marketu i w innej scenografii.
Najbliższa kolacja, 3 września będzie ucztą stricte wegetariańską – z naciskiem na grzyby. Poprowadzi ją zespół Żywej Kuchni z Mateuszem Stasikowskim na czele. Jako szef w Żywej Kuchni w Forcie Mokotów specjalizuje się w fermentacji oraz dzikich ziołach – czego dowodem jest kolacyjne menu. Znajdziecie w nim kanię w tempurze, assiette z pomidora z kalafiorem tandorii, topinamburem i rokitnikiem, a na deser wegański twaróg z zielona porzeczką, nawłocią, pachnotką i śliwką fermentowana w kombuchy z białego bzu.
Podczas drugiej kolacji, 10 września, zawitacie do Japonii i wraz z Kohei Yagi i Shiso Ramen podczas Ramen Set Menu w dwóch wersjach. Ten duet mogliście poznać na poprzednich sezonach Nocnego Marketu. To właśnie dzięki Kohei Yagi nastąpił boom na ramen w Polsce. Pomagał przy otwarciu takich miejsc jak: Uki Uki, Vegan Ramen Shop, czy Soba Japanese Noodles. Tego dnia przygotuje dla Was zensai, czyli wegańskie przystawki jak caprese z japońskich pomidorów Amela i wegańskiej mozzarelli własnej produkcji podanej z yuzu. Danie główne zostanie przygotowane w dwóch wersjach Umami shio ramen (mięsna) i Umami shoyu ramen (wegańska). Na zakończenie zjecie sakura mochi, czyli ciastko z gotowanego ryżu, z nadzieniem ze słodkiej pasty z fasoli azuki, zawinięte w liść wiśni japońskiej.
Trzecia kolacja, 17 września stanie pod znakiem ognia! Na tę okazję Piotr Wójcik – szefa kuchni Koneser Grill przygotował menu mięsne i wegetariańskie. Chociaż Piotr specjalizuje się w mięsie, jesteśmy pod wrażeniem jego pomysłów na warzywa. W czasie kolacji będziecie mogli skosztować dań przygotowanych w dawnych technikach z użyciem ognia i dymu. Czekają na Was tatar z wędzoną kukurydzą, papryczki padron z pesto romesco, wołowina Flat Iron ze szpikiem i karmelizowaną cebulą lub grillowana baby gem a’la Waldorf, a na deser brownie ze śliwką i palonym masłem
Z kolei ostatnia wrześniowa kolacja – 24 września, będzie okazją do spróbowania dań Michała Kostrzewy z Sushiya! Ten fantastyczny zespół przyjeżdża prosto z Kielc i przygotuje japoński street food rodem z targu rybnego Tsukiji w Tokyo. Michał na co dzień specjalizuje się w omakase, czyli japońskim rytuale z sushi barów, który polega na “oddaniu się” w ręce kucharza i zaufaniu mu co do wyboru serwowanych dań. Przygotuje dla Was ikura-don, tekka-don, miso-shiru oraz mochi.
Cena biletu każdej kolacji: 120 zł za osobę.
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link