Przypomnijmy sobie, co robiliśmy siedem lat temu. Trudne zadanie, prawda?
Jednak nie dla wszystkich! Właśnie siedem lat temu w destylarni Ballantine’s rozpoczęto prace nad trunkiem, który teraz dostępny jest dla miłośników whisky: Ballantine’s 7YO Bourbon Finish. W tej z pozoru tradycyjnej butelce szkockiej sporo się dzieje. Dużo smakowych twistów zostało wydobytych dzięki najlepszym tradycjom gorzelnictwa, więc warto uporządkować wiedzę, aby zrozumieć i docenić to, czym delektujemy się w wersji „on the rocks” lub w ulubionym drinku.
Ballantine’s 7YO Bourbon Finish łączy klasyczny smak whisky, wzbogacony aromatem drewnianych beczek po amerykańskim bourbonie. Dzięki temu procesowi, zwanemu profesjonalnie finiszowaniem, szkocka whisky zyskała nuty miodu, wanilii, karmelu oraz toffi.
Słodką nutę równoważy delikatna soczystość czerwonych jabłek, które od lat rosną w szkockim regionie Speyside. To tam, pomiędzy rzekami Spey i Livet, w sercu Highlands tworzy się najlepsze whisky na świecie, i w tym miejscu od 1872 roku George Ballantine tworzył legendarną dzisiaj whisky.
Ballatine’s 7YO Bourbon Finish to ukłon w stronę tamtej epoki. To powrót do najlepszych tradycji i kultywowanie dziedzictwa marki, którą dzisiaj wybieramy ze względu na smak, dbałość o proces produkcji oraz odwagę w tworzeniu nowych wariacji whisky. Dzięki temu Ballantine’s to whisky, która spełnia oczekiwania zarówno miłośników klasycznego podejścia do tego trunku, jak i zwolenników drinków i miksologii. My prezentujemy nasze ulubione propozycje!
Old Fashioned to klasyka gatunku. Jeden z pierwszych drinków nawiązuje do oryginalnej formuły koktajlowej, która została spisana w 1806 roku. To bardzo rzadki w historii przykład drinka, którego popularność nie przeminęła przez ponad dwa wieki, choć sama jego receptura przechodziła wiele zmian na przestrzeni lat. Dzisiaj jest jednym z trzech najczęściej zamawianych koktajli na świecie.
Druga propozycja to palony Old Fashioned – mała wariacja na temat klasyki, dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego.
Klasyczny Old Fashioned
- 10 ml syropu cukrowego
- 3 krople angostury
- 60 ml whisky Ballantine’s 7YO Bourbon Finish
- kostki lodu
- kawałek skórki z pomarańczy
Syrop cukrowy, angosturę i whisky mieszamy w szklance typu Old Fashioned przy pomocy długiej łyżki lub muddlera. Dodajemy lód i mieszamy jeszcze raz, tak aby część wody lodowej połączyła się ze składnikami. Dekorujemy skórką pomarańczową, możemy nią przetrzeć również rant szklanki.
Palony Old Fashioned
- 30 ml soku pomarańczowego
- 4 goździki
- 10 ml syropu klonowego
- 50 ml whisky Ballantine’s 7YO Bourbon Finish
- 3-4 kostki lodu
- kawałek skórki z pomarańczy
Sok pomarańczowy mieszamy energicznie z goździkami i syropem klonowym, cedzimy przez sitko wprost do szklanki typu Old Fashioned. Wlewamy odmierzoną porcję whisky Ballantine’s 7YO Bourbon Finish, dodajemy kostki lodu. Skórkę z pomarańczy rumienimy palnikiem kuchennym, rolujemy ją i wrzucamy do drinka. Miłego testowania!
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link