JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
Bez kategorii

Konopie w kuchni

To podręcznik zarówno dla amatorów jak i pasjonatów kuchni konopnej i zdrowego stylu
życia. Wprowadza czytelnika w świat tej wyjątkowej rośliny wyjaśniając podstawowe różnice
między konopiami siewnymi oraz indyjskimi, odkrywając przed nim ogromny potencjał ich
wykorzystania, w końcu, prezentując mnogość zastosowań kulinarnych różnych części
rośliny. Jest to odpowiednia pozycja zarówno dla pacjentów medycznej marihuany,
użytkowników rekreacyjnych, szefów kuchni czy właścicieli punktów gastronomicznych.
Przepisy zawarte w książce są odpowiednie dla osób na różnych dietach, są to między innymi
receptury wegańskie, wegetariańskie, zgodne z dietą paleo oraz bezglutenowe. Dania są
różnorodne i dość wyszukane, użytkownicy rekreacyjni też znajdą coś dla siebie. Posiłki z
rozdziału „Marihuana w kuchni” nadają się także do serwowania pacjentom medycznej
marihuany, gdyż zostały skomponowane tak, by nie tylko zwiększać biodostępność
kannabinoidów ale też dostarczać innych substancji aktywnych.

 

Przykładowe przepisy, które znajdziemy w książce:

  • Wołowe pulpeciki z trawą cytrynową i nasionami konopi
  • Wegański serniczek konopny z matcha
  • Konopny krem czekoladowy do pieczywa z CBD
  • Wegański koktajl mleczny z likierem kawowym, bananem i nalewką z marihuany
  • Kruche czekoladowe ciasteczka z orzechem pekan i masłem z marihuany
  • Risotto z grzybami, suszonymi pomidorami, białym winem z dodatkiem przyprawy z konopi indyjskich

Oprócz przepisów, pozycja zawiera dużą dawkę wiedzy bazującej na aktualnych badaniach
naukowych na temat właściwości konopi siewnych oraz indyjskich, porusza aspekt stosowania konopi do celów profilaktycznych, medycznych oraz rekreacyjnych. Prezentuje szerokie spektrum substancji odżywczych i leczniczych zawartych w konopiach i wyjaśnia mechanizm ich działania na ludzki organizm.

 

Autorem książki jest Małgorzata Szakuła, infuencerka i konopna aktywistka, prowadzi bloga kulinarnego Smiling Spoon. Książka będzie wydana w formacie B5 w twardej oprawie, ma 240 stron. Premiera książki już 1 lutego 2021, zaś przedpremierowa sprzedaż zaczyna się 16 grudnia 2020 i trwa do 30 stycznia 2021 na stronie autorki www.smilingspoon.pl.

Do końca roku będzie dostępna w promocyjnej cenie – 50% od ceny detalicznej. Po premierze książka będzie dostępna w wybranych księgarniach i punktach na terenie całego kraju.

 

 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin