JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
MIEJSCA

Bonbon – słodkie wnętrze

Bonbon istnieje od 2018 roku. Głównym cukiernikiem jest Kazimierz Targowski,  a opiekunką i dobrą duszą całego przedsięwzięcia Katarzyna Bukowiec-Jędrzejów, która nie ustaje w dążeniach do ciągłego rozwoju opolskiego konceptu cukierniczego

W Bonbon znajdziecie złożone smakowo i pieczołowicie wykonane monoporcje. Taka na przykład Figa – składają się na nią smażone figi ze skórką cytrynową, crunch karmelowy, daquaoise kakaowo migdałowy, puszysty mus karmelowy albo Ruby: duszone maliny, chrupka czekoladowa z karmelem, ciasteczko migdałowe, mus na czekoladzie ruby. Są też przepyszne ptysie z ciasta parzonego nadziewane malinami i kremem pistacjowym, eklery nadziewane kremem z prosecco ze skórką cytrynową, kremem waniliowym i musem karmelowym, migdałowe ciasteczka czyli makaroniki, praliny – kruche czekoladki z obfitym nadzieniem, tabliczki czekolady oraz torty w wielu smakach.

 

 

Staramy się zaskakiwać naszych gości wciąż powiększającą się ofertą – opowiada Katarzyna Bukowiec-Jędrzejów– dlatego ostatnio stworzyliśmy słodkie kremy, które szczególnie polecamy do chrupiących croissantów i chałek na dobry początek dnia. Wciąż mamy wiele pomysłów, którymi stałe chcemy dzielić się z naszymi gośćmi. Pragniemy dołączyć do wciąż małej grupy perełek na cukierniczej mapie Polski – najlepszych cukierni butikowych. Zapraszamy do cukierni Bonbon i obiecujemy najpyszniejsze przeżycia!

 

 

 

Jeśli zaś chodzi o projekt wnętrza to wiodące są trzy elemeny: czeczotowy kredens, lada wykonana z różowego terrazzo oraz szklane panele oddzielające kawiarnianą część lokalu od pracowni cukierniczej. Kredens nawiązujące do mebli w stylu art deco wykonany z orzechowego czeczotu oddziela przestrzeń zaplecza technicznego od przestrzeni kawiarnianej. Przednią ścianę lady z różowego terrazzo pokrywają płyty kształtem przypominające teatralną kurtynę. Mosiężne wykończenia (pół łuki) sprawiają, że ten masywny mebel sprawia wrażenie lewitującego nad ziemią. Forma mosiężnych półłuków powtarza się także w innych zaprojektowanych dla wnętrza elementach m.in. w oświetleniu (lampa nad ladą oraz kinkiety) czy łączeniach szklanych paneli oddzielających pracownię od kawiarni. Różowe terrazzo z lady zastosowano także na posadzce – przez co przestrzeń kawiarniana – przez ten sam materiał płynnie łączy się z pracownią cukierniczą. Szklana ściana przez, którą goście mogą przyglądać się misternej pracy mistrzów cukiernictwa powstała z połączenia niewielkich paneli mlecznego szkła ornamentowego ( utes). By ocieplić wnętrze cukierni oraz by dać możliwość wytłumienia hałasów z pracowni cukierniczej dodano ciemno zieloną welurową zasłonę, która potęguje poczucie teatralnego przedstawienia.

 

 

Bonbon 

OPOLE, Rynek 27

www.facebook.com/bonbonopole

zdjęcia: Tomo Yarmush

 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin