Wydarzenia rozpisano na całe lato – na widzów czekają cztery wydarzenia. Festiwal otworzył dokument poznańskiego reżysera Bartosza Dziamskiego „Tasty Choppers”, o kulinarnej podróży dwóch szefów kuchni po Polsce nieznanej i pełnej smaku.
Kolejne projekcje zaplanowano na 8 lipca – wówczas zobaczyć będzie można krótki dokument „Fundamenty” o szefowej kuchni Katarzynie Daniłowicz (w reżyserii Bartosza Dziamskiego i naszej redakcyjnej koleżanki Olgi Badowskiej) oraz pełny metraż „Natura, kobiety i wino” (reż. Gulia Graglia), film o kobietach, które połączyła pasja tworzenia wina i które przebojem wdzierają się do świata biznesu zdominowanego dotąd przez mężczyzn. Menu degustacyjne wyjdzie spod rąk Katarzyny Daniłowicz i Oliwii Bernady.
29 lipca kolejna kolacja i dwa filmy. Ten dzień organizatorzy okrzyknęli „królewską ucztą”, bowiem na ekranie pojawi się short „Kucharz Pałacowy” (reż. Bartosz Dziamski) oraz piękny dokument „Alain Ducasse – kuchenne wyzwania” (reż. Gilles de Maistre). To próba zgłębienia fenomenu człowieka legendy, szefa kuchni, który buduje szkoły kulinarne i przesuwa granice własnego rzemiosła ku nowym, nieznanym horyzontom. A gotować tego dnia będą Maciej Nowicki i Adam Adamczak.
Ostatnie projekcje odbędą się 26 sierpnia. Wówczas na ekranie Concordii pojawią się trzy filmy dokumentujące cykl kolacji i kulinarne eksperymenty kucharzy zebranych wokół projektu „Powrót do korzeni”. Ta oddolna inicjatywa szefa Rafała Niewiarowskiego ma na celu zgłębianie historycznych aspektów polskiego jedzenia. W festiwalowej kuchni pojawi się mocna ekipa w składzie: Rafał Niewiarowski, Adam Chrząstowski, Tomasz Deker, Adam Adamczak, Ernest Jagodziński, Patryk Dziamski, Sergiusz Hieronimczak i Rafał Bernatowicz.
Taste Film Festival to wyjątkowa okazja, by po długim lockdownie oddać się dwóm beztroskim przyjemnościom: kinu i jedzeniu. Zwłaszcza, że kolacje przygotowywać będą świetni polscy kucharze (sporo z nich to bohaterowie wymienionych obrazów), a filmy wybrane w tej edycji festiwalu trudno byłoby zobaczyć gdzie indziej, na małym czy dużym ekranie.
Udział w festiwalu można wziąć na dwa sposoby. Seanse biletowane z kolacją i pairingiem win odbywają się we wnętrzach Concordia Design (start o 18.30). Seanse w ramach otwartego kina plenerowego odbywać będą się na Przystani przed Bistro Taste około 21.30. Po nim nastąpią dyskusje i rozmowy.
www.sklep.concordiataste.pl/bilety
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link