JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Kuchnia i kino znowu razem

Wydarzenia rozpisano na całe lato – na widzów czekają cztery wydarzenia. Festiwal otworzył dokument poznańskiego reżysera Bartosza Dziamskiego „Tasty Choppers”, o kulinarnej podróży dwóch szefów kuchni po Polsce nieznanej i pełnej smaku.

 

 

Kolejne projekcje zaplanowano na 8 lipca – wówczas zobaczyć będzie można krótki dokument „Fundamenty” o szefowej kuchni Katarzynie Daniłowicz (w reżyserii Bartosza Dziamskiego i naszej redakcyjnej koleżanki Olgi Badowskiej) oraz pełny metraż „Natura, kobiety i wino” (reż. Gulia Graglia), film o kobietach, które połączyła pasja tworzenia wina i które przebojem wdzierają się do świata biznesu zdominowanego dotąd przez mężczyzn. Menu degustacyjne wyjdzie spod rąk Katarzyny Daniłowicz i Oliwii Bernady.

 

29 lipca kolejna kolacja i dwa filmy. Ten dzień organizatorzy okrzyknęli „królewską ucztą”, bowiem na ekranie pojawi się short „Kucharz Pałacowy” (reż. Bartosz Dziamski) oraz piękny dokument „Alain Ducasse – kuchenne wyzwania” (reż. Gilles de Maistre). To próba zgłębienia fenomenu człowieka legendy, szefa kuchni, który buduje szkoły kulinarne i przesuwa granice własnego rzemiosła ku nowym, nieznanym horyzontom. A gotować tego dnia będą Maciej Nowicki i Adam Adamczak.

 

 

Ostatnie projekcje odbędą się 26 sierpnia. Wówczas na ekranie Concordii pojawią się trzy filmy dokumentujące cykl kolacji i kulinarne eksperymenty kucharzy zebranych wokół projektu „Powrót do korzeni”. Ta oddolna inicjatywa szefa Rafała Niewiarowskiego ma na celu zgłębianie historycznych aspektów polskiego jedzenia. W festiwalowej kuchni pojawi się mocna ekipa w składzie: Rafał Niewiarowski, Adam Chrząstowski, Tomasz Deker, Adam Adamczak, Ernest Jagodziński, Patryk Dziamski, Sergiusz Hieronimczak i Rafał Bernatowicz.

 

 

Taste Film Festival to wyjątkowa okazja, by po długim lockdownie oddać się dwóm beztroskim przyjemnościom: kinu i jedzeniu. Zwłaszcza, że kolacje przygotowywać będą świetni polscy kucharze (sporo z nich to bohaterowie wymienionych obrazów), a filmy wybrane w tej edycji festiwalu trudno byłoby zobaczyć gdzie indziej, na małym czy dużym ekranie.

 

 

Udział w festiwalu można wziąć na dwa sposoby. Seanse biletowane z kolacją i pairingiem win odbywają się we wnętrzach Concordia Design (start o 18.30). Seanse w ramach otwartego kina plenerowego odbywać będą się na Przystani przed Bistro Taste około 21.30. Po nim nastąpią dyskusje i rozmowy.

 

www.sklep.concordiataste.pl/bilety

 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin