JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Z pola na stół w stolicy

„Jadalne miasto Warszawa” to futurystyczna wizja pokazująca sposoby na uzyskanie suwerenności żywieniowej przez Warszawę. Do dokumentu zaproszono gości reprezentujących różne organizacje i tym samym, różne strategie (już teraz obecne w mieście), które mogą przyczynić się do doprowadzenia do żywieniowej wystarczalności stolicy. W dokumencie usłyszymy Joannę Humkę z Kooperatywy Dobrze, Macieja Łepkowskiego z Ogrodu Społecznościowego Motyka i Słońce, Marcina Migałę z RWS Marianka, Martę Traczyk z Restauracji W Domu i Hannę Wielgus z Rodzinnych Ogródków Działkowych.

Biennale Warszawa, fot. Katarzyna Cegłowska

Działania podejmowane przez aktywistów, a więc kolektywne zakupy dokonywane bez udziału pośredników bezpośrednio od producentów żywności, uprawa roślin w miejskich ogrodach, czy rolnictwo wspierane społecznie są przeciwstawione obecnemu globalnemu sposobowi produkcji żywności opartemu na przemysłowym rolnictwie i hodowli, monokulturach roślinnych oraz eksploatacji gleby. Masowa produkcja żywności pozbawia bowiem ludzi nie tylko suwerenności żywnościowej i uzależnia ich od globalnych koncernów. Zabiera im również „prawo do smaku”, gdyż ten gwarantowany jest przez żywność wytwarzaną w zrównoważony sposób, zgodnym z naturalnym rytmem przyrody.

Internetowa premiera dokumentu  23 lipca 2021 o 18:00 pod adresem: www.jadalnemiastowarszawa.pl.

„Jadalne miasto Warszawa” to dokument sieciowy, czyli rodzaj podcastu z hipertekstem i materiałem wizualnym.

Premierze towarzyszą wydarzenia w Ogrodzie Społecznościowym Motyka i Słońce na Festiwalu Otwarty Jazdów, w niedzielę 25 lipca 2021 o 15:00. Odbędzie się wtedy warsztat nasienny „Usiądźmy w kręgu nasion” Wioletty Olejarczyk i Klaudii Kryńskiej z sieci suwerenności żywnościowej Nyéléni Polska. O godzinie 18:30 odbędzie się dyskusja wokół idei jadalnego miasta, które poprowadzą Anna Galas-Kosil, kuratorka Biennale Warszawa oraz Klaudia Kryńska z Fundacji Agro-Perma-Lab. Wstęp na wydarzenia jest wolny.

Wydarzenie


„Jadalne miasto Warszawa”

www.jadalnemiastowarszawa.pl / ediblecitywarsaw.com

Premiera: 23.07.2021, 18:00


Dokument sieciowy „Jadalne miasto Warszawa” wieńczy projekt „W kierunku solidarnego żywienia. Warszawa 2030+”, na który składały się program dyskursywny, warsztaty międzypokoleniowe oraz Forum edukatorek i edukatorów permakultury.  Kuratorką i autorką scenariusza jest Anna Galas-Kosil. Partnerem projektu jest Fundacja Agro-Perma-Lab, która 22 lipca 2021 udostępni inny dokument „Muzeum supermarketu” podejmujący dyskusje z „kulturą supermarketów”.

Foto: Biennale Warszawa, fot. Katarzyna Cegłowska

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin