„Jadalne miasto Warszawa” to futurystyczna wizja pokazująca sposoby na uzyskanie suwerenności żywieniowej przez Warszawę. Do dokumentu zaproszono gości reprezentujących różne organizacje i tym samym, różne strategie (już teraz obecne w mieście), które mogą przyczynić się do doprowadzenia do żywieniowej wystarczalności stolicy. W dokumencie usłyszymy Joannę Humkę z Kooperatywy Dobrze, Macieja Łepkowskiego z Ogrodu Społecznościowego Motyka i Słońce, Marcina Migałę z RWS Marianka, Martę Traczyk z Restauracji W Domu i Hannę Wielgus z Rodzinnych Ogródków Działkowych.
Działania podejmowane przez aktywistów, a więc kolektywne zakupy dokonywane bez udziału pośredników bezpośrednio od producentów żywności, uprawa roślin w miejskich ogrodach, czy rolnictwo wspierane społecznie są przeciwstawione obecnemu globalnemu sposobowi produkcji żywności opartemu na przemysłowym rolnictwie i hodowli, monokulturach roślinnych oraz eksploatacji gleby. Masowa produkcja żywności pozbawia bowiem ludzi nie tylko suwerenności żywnościowej i uzależnia ich od globalnych koncernów. Zabiera im również „prawo do smaku”, gdyż ten gwarantowany jest przez żywność wytwarzaną w zrównoważony sposób, zgodnym z naturalnym rytmem przyrody.
Internetowa premiera dokumentu 23 lipca 2021 o 18:00 pod adresem: www.jadalnemiastowarszawa.pl.
„Jadalne miasto Warszawa” to dokument sieciowy, czyli rodzaj podcastu z hipertekstem i materiałem wizualnym.
Premierze towarzyszą wydarzenia w Ogrodzie Społecznościowym Motyka i Słońce na Festiwalu Otwarty Jazdów, w niedzielę 25 lipca 2021 o 15:00. Odbędzie się wtedy warsztat nasienny „Usiądźmy w kręgu nasion” Wioletty Olejarczyk i Klaudii Kryńskiej z sieci suwerenności żywnościowej Nyéléni Polska. O godzinie 18:30 odbędzie się dyskusja wokół idei jadalnego miasta, które poprowadzą Anna Galas-Kosil, kuratorka Biennale Warszawa oraz Klaudia Kryńska z Fundacji Agro-Perma-Lab. Wstęp na wydarzenia jest wolny.
„Jadalne miasto Warszawa”
www.jadalnemiastowarszawa.pl / ediblecitywarsaw.com
Premiera: 23.07.2021, 18:00
Dokument sieciowy „Jadalne miasto Warszawa” wieńczy projekt „W kierunku solidarnego żywienia. Warszawa 2030+”, na który składały się program dyskursywny, warsztaty międzypokoleniowe oraz Forum edukatorek i edukatorów permakultury. Kuratorką i autorką scenariusza jest Anna Galas-Kosil. Partnerem projektu jest Fundacja Agro-Perma-Lab, która 22 lipca 2021 udostępni inny dokument „Muzeum supermarketu” podejmujący dyskusje z „kulturą supermarketów”.
Foto: Biennale Warszawa, fot. Katarzyna Cegłowska
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link