JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
LUDZIE, PRZEPISY

Abrakadabra na kilka talerzy, kimono i psa

 

Pierodżi z czerwonym miso

Farsz:

  • 2 małe cebule
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (w wersji wegańskiej) lub
  • 250 g posiekanego wędzonego boczku
  • ½ kilograma świeżo ugotowanych ziemniaków (irga lub irys)
  • 2 łyżki czerwonej pasty miso albo barley miso
  • sól i pieprz do smaku

Ciasto:

  • 500 g przesianej mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • szczypta soli
  • 250 ml ciepłej wody (im cieplejsza, tym bardziej plastyczne ciasto)

Do podania:

  • owsiany jogurt lub śmietana
  • chrupiące chilli w oleju (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością)

1. Przygotowujemy farsz. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie przez kilka minut. Mieszamy dokładnie z wędzoną papryką (jeśli robimy wersję wegańską). W wersji mięsnej najpierw smażymy boczek, następnie dodajemy do niego cebulę. Ugotowane ziemniaki ubijamy na purée, łączymy z miso, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, po czym łączymy z cebulą (lub z boczkiem i cebulą).

2. Robimy ciasto. Przesianą mąkę łączymy z olejem i solą. Wlewamy ciepłą wodę i błyskawicznie mieszamy ręką (jeśli woda jest za gorąca, można użyć drewnianej łyżki). Gdy masa będzie jednolita, przekładamy ją na blat i zagniatamy, aby stała się plastyczna.

3. Lepimy pierogi. Ciasto rozwałkowujemy (cienko lub grubo – w zależności od gustu) na blacie oprószonym mąką. Szklanką lub foremką wykrawamy koła i na każdym układamy łyżeczkę farszu. Zwilżamy brzegi wodą, składamy na pół i dociskamy.

4. Gotujemy, wrzucając po kilka pierogów do wrzącej, osolonej wody – od momentu wypłynięcia na powierzchnię jakieś 4 minuty.

5. Podajemy z jogurtem roślinnym lub śmietaną i skrapiamy chilli w oleju. Można też podsmażyć gotowe pierogi z kruszonym różowym pieprzem.

 

 

Grzybowa umami

  • garść suszonych grzybów leśnych (najlepiej borowików)
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • ¼ selera
  • 2 małe pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki pasty miso
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki mąki
  • makaron sojowy do podania
  • kilka liści natki pietruszki

1. Suche grzyby dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy ½ litra wrzącej wody. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.
2. Obraną cebulę opalamy nad ogniem, aż zwęgli się z wierzchu. Wrzucamy do garnka z obranymi warzywami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy wodą, tak by je przykryła. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku (uwaga z solą) i zmniejszamy ogień. Gotujemy mniej więcej 1-1,5 godziny.
3. Odsączamy grzyby, zostawiając płyn – ten mieszamy dokładnie z miso i wlewamy do bulionu. Sprawdzamy smak. Jeśli jest za mocny, dodajemy pokrojoną w ćwiartki gruszkę, a jeśli jest w sam raz, dodajemy tylko pół.
4. Gotujemy na małym ogniu przez kolejną godzinę, aż bulion nabierze wyrazistego koloru i smaku umami.
5. Odlewamy szklankę gorącego bulionu, dokładnie łączymy z mąką i przez sitko wlewamy z powrotem do garnka, aby zabielić zupę.

6. Przygotowujemy makaron według opisu na opakowaniu, wkładamy go do głębokich talerzy, zalewamy zupą i układamy kawałki warzyw i grzybów. Ozdabiamy natką pietruszki.

Uwaga: bulion najlepiej ugotować wieczorem, dzień przed podaniem zupy,
dzięki czemu wszystkie smaki się przegryzą; to wegańska baza zupy, ale jeśli
chcemy ugotować wywar drobiowy, mięso wyjmujemy z garnka przed
dodaniem grzybów.

 

Piernik czekoladowo-lawendowy

Ciasto:

  • 130 g masła
  • 200 g „mokrego” cukru trzcinowego (np. jasnego muscovado)
  • 2 łyżki kakao
  • po szczypcie cynamonu i zmielonego ziela angielskiego
  • po 1 łyżeczce zmielonego różowego pieprzu, pokruszonej lawendy, ekstraktu waniliowego i sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka (może być owsiane)
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Do przełożenia ciasta:

  • 400 g śliwek kalifornijskich
  • 50 ml wody
  • 50 ml wermutu lub czerwonego wina
  • 1 łyżeczka pokruszonej lawendy
  • szczypta zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka kakao

Ganache:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Masło topimy w rondelku, dodajemy cukier i mieszamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa.
2. Wsypujemy kakao z przyprawami, dokładnie łączymy i mieszamy energicznie z sodą oczyszczoną.
3. Wlewamy mleko, roztrzepane jajka, mieszamy, po czym łączymy z mąką z proszkiem do pieczenia.
4. Przelewamy ciasto do okrągłej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy się dopiekło. Gotowy piernik wyjmujemy z pieca i z formy, aby ostygł.
5. Przygotowujemy „powidła” do smarowania blatów. Wszystkie składniki gotujemy w rondelku, aż śliwki zmiękną. Miksujemy na gładką masę.
6. Wystudzony piernik przekrawamy na dwa blaty – przekładamy je gorącą masą śliwkową. Zostawiamy do wystudzenia.
7. Robimy ganache. Czekoladę drobno siekamy i zalewamy gorącą śmietanką. Mieszamy, aby powstała jednolita polewa. Rozprowadzamy ją po cieście i dowolnie ozdabiamy (np. posiekanymi orzechami laskowymi i suszonymi kwiatami).

 

Biscotti do herbaty

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • po ½ łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 30 g roztopionego masła
  • 150 g „mokrego” cukru trzcinowego (np. jasnego muscovado)
  • 2 jajka + 1 do wykończenia
  • 50 ml wermutu lub amaretto
  • 1 łyżeczka ziarenek wanilii lub naturalnego ekstraktu
  • skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
  • po garści: suszonych moreli lub fig, suszonych śliwek, orzechów laskowych,
  • pistacji, rodzynek lub suszonej żurawiny

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W dużej misce łączymy mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Do rondelka ze stopionym masłem dodajemy cukier i 2 roztrzepane jaja, wlewamy wermut lub amaretto i dodajemy wanilię. Przekładamy do miski z suchymi składnikami i błyskawicznie mieszamy ze startą skórką.
3. Gdy składniki się połączą, dodajemy bakalie (większe wcześniej siekamy) i mieszamy na jednolitą masę.
4. Przekładamy na blat. Jeśli ciasto jest lepkie, dosypujemy 2 łyżki mąki, lekko zagniatamy i ewentualnie dodajemy jej jeszcze trochę – chodzi o to, żeby nie lepiło się do blatu.
5. Z ciasta formujemy wałek o długości 30 cm, przekrawamy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do pieca na około 40 minut.
6. Wyjmujemy z piekarnika (zostawiamy ustawiony na 160°C) – masa powinna być średnio twarda. Studzimy wałki przez 10 minut, po czym kroimy je na 5-centymetrowe pasy.

7. Na blasze ustawiamy kratkę do pieczenia, na niej kładziemy ciastka. Suszymy w piekarniku przez 10 minut.
8. Wyjmujemy i zostawiamy do wyschnięcia (nie zamykamy w żadnym pudełku, bo zmiękną, a powinny pozostać chrupkie).

Inspiracją do zrobienia własnych ciastek był dla Wojtka oryginalny przepis
Susan Spungen.

Karmelizowany bigos z figami i curry

  • garść pokrojonych suszonych grzybów leśnych
  • ½ kg opłukanej kapusty kiszonej
  • ½ litra bulionu warzywnego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wermutu lub merlota
  • garść pokrojonych miękkich suszonych fig
  • garść pokrojonych suszonych śliwek
  • 2 łyżki curry, np. Madras

1. Suszone grzyby zalewamy ½ litra wrzącej wody i odstawiamy na 2
godziny.
2. Opłukaną kapustę siekamy, wrzucamy do żeliwnego garnka i zalewamy
bulionem. Dusimy na małym ogniu przez pół godziny.
3. Gdy odparuje już część bulionu, dodajemy grzyby wraz z płynem, liście
laurowe

 

 

przepisy i zdjęcia: Wojtek Van Portek

 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin