Pierodżi z czerwonym miso
Farsz:
- 2 małe cebule
- oliwa do smażenia
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (w wersji wegańskiej) lub
- 250 g posiekanego wędzonego boczku
- ½ kilograma świeżo ugotowanych ziemniaków (irga lub irys)
- 2 łyżki czerwonej pasty miso albo barley miso
- sól i pieprz do smaku
Ciasto:
- 500 g przesianej mąki pszennej
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- szczypta soli
- 250 ml ciepłej wody (im cieplejsza, tym bardziej plastyczne ciasto)
Do podania:
- owsiany jogurt lub śmietana
- chrupiące chilli w oleju (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością)
1. Przygotowujemy farsz. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie przez kilka minut. Mieszamy dokładnie z wędzoną papryką (jeśli robimy wersję wegańską). W wersji mięsnej najpierw smażymy boczek, następnie dodajemy do niego cebulę. Ugotowane ziemniaki ubijamy na purée, łączymy z miso, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, po czym łączymy z cebulą (lub z boczkiem i cebulą).
2. Robimy ciasto. Przesianą mąkę łączymy z olejem i solą. Wlewamy ciepłą wodę i błyskawicznie mieszamy ręką (jeśli woda jest za gorąca, można użyć drewnianej łyżki). Gdy masa będzie jednolita, przekładamy ją na blat i zagniatamy, aby stała się plastyczna.
3. Lepimy pierogi. Ciasto rozwałkowujemy (cienko lub grubo – w zależności od gustu) na blacie oprószonym mąką. Szklanką lub foremką wykrawamy koła i na każdym układamy łyżeczkę farszu. Zwilżamy brzegi wodą, składamy na pół i dociskamy.
4. Gotujemy, wrzucając po kilka pierogów do wrzącej, osolonej wody – od momentu wypłynięcia na powierzchnię jakieś 4 minuty.
5. Podajemy z jogurtem roślinnym lub śmietaną i skrapiamy chilli w oleju. Można też podsmażyć gotowe pierogi z kruszonym różowym pieprzem.
Grzybowa umami
- garść suszonych grzybów leśnych (najlepiej borowików)
- 1 cebula średniej wielkości
- 2 marchewki średniej wielkości
- ¼ selera
- 2 małe pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki pasty miso
- 1 gruszka
- 2 łyżki mąki
- makaron sojowy do podania
- kilka liści natki pietruszki
1. Suche grzyby dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy ½ litra wrzącej wody. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.
2. Obraną cebulę opalamy nad ogniem, aż zwęgli się z wierzchu. Wrzucamy do garnka z obranymi warzywami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy wodą, tak by je przykryła. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku (uwaga z solą) i zmniejszamy ogień. Gotujemy mniej więcej 1-1,5 godziny.
3. Odsączamy grzyby, zostawiając płyn – ten mieszamy dokładnie z miso i wlewamy do bulionu. Sprawdzamy smak. Jeśli jest za mocny, dodajemy pokrojoną w ćwiartki gruszkę, a jeśli jest w sam raz, dodajemy tylko pół.
4. Gotujemy na małym ogniu przez kolejną godzinę, aż bulion nabierze wyrazistego koloru i smaku umami.
5. Odlewamy szklankę gorącego bulionu, dokładnie łączymy z mąką i przez sitko wlewamy z powrotem do garnka, aby zabielić zupę.
6. Przygotowujemy makaron według opisu na opakowaniu, wkładamy go do głębokich talerzy, zalewamy zupą i układamy kawałki warzyw i grzybów. Ozdabiamy natką pietruszki.
Uwaga: bulion najlepiej ugotować wieczorem, dzień przed podaniem zupy,
dzięki czemu wszystkie smaki się przegryzą; to wegańska baza zupy, ale jeśli
chcemy ugotować wywar drobiowy, mięso wyjmujemy z garnka przed
dodaniem grzybów.
Piernik czekoladowo-lawendowy
Ciasto:
- 130 g masła
- 200 g „mokrego” cukru trzcinowego (np. jasnego muscovado)
- 2 łyżki kakao
- po szczypcie cynamonu i zmielonego ziela angielskiego
- po 1 łyżeczce zmielonego różowego pieprzu, pokruszonej lawendy, ekstraktu waniliowego i sody oczyszczonej
- 250 ml mleka (może być owsiane)
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do przełożenia ciasta:
- 400 g śliwek kalifornijskich
- 50 ml wody
- 50 ml wermutu lub czerwonego wina
- 1 łyżeczka pokruszonej lawendy
- szczypta zmielonych goździków
- 1 łyżeczka kakao
Ganache:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Masło topimy w rondelku, dodajemy cukier i mieszamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa.
2. Wsypujemy kakao z przyprawami, dokładnie łączymy i mieszamy energicznie z sodą oczyszczoną.
3. Wlewamy mleko, roztrzepane jajka, mieszamy, po czym łączymy z mąką z proszkiem do pieczenia.
4. Przelewamy ciasto do okrągłej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy się dopiekło. Gotowy piernik wyjmujemy z pieca i z formy, aby ostygł.
5. Przygotowujemy „powidła” do smarowania blatów. Wszystkie składniki gotujemy w rondelku, aż śliwki zmiękną. Miksujemy na gładką masę.
6. Wystudzony piernik przekrawamy na dwa blaty – przekładamy je gorącą masą śliwkową. Zostawiamy do wystudzenia.
7. Robimy ganache. Czekoladę drobno siekamy i zalewamy gorącą śmietanką. Mieszamy, aby powstała jednolita polewa. Rozprowadzamy ją po cieście i dowolnie ozdabiamy (np. posiekanymi orzechami laskowymi i suszonymi kwiatami).
Biscotti do herbaty
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej
- po ½ łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 30 g roztopionego masła
- 150 g „mokrego” cukru trzcinowego (np. jasnego muscovado)
- 2 jajka + 1 do wykończenia
- 50 ml wermutu lub amaretto
- 1 łyżeczka ziarenek wanilii lub naturalnego ekstraktu
- skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
- po garści: suszonych moreli lub fig, suszonych śliwek, orzechów laskowych,
- pistacji, rodzynek lub suszonej żurawiny
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W dużej misce łączymy mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Do rondelka ze stopionym masłem dodajemy cukier i 2 roztrzepane jaja, wlewamy wermut lub amaretto i dodajemy wanilię. Przekładamy do miski z suchymi składnikami i błyskawicznie mieszamy ze startą skórką.
3. Gdy składniki się połączą, dodajemy bakalie (większe wcześniej siekamy) i mieszamy na jednolitą masę.
4. Przekładamy na blat. Jeśli ciasto jest lepkie, dosypujemy 2 łyżki mąki, lekko zagniatamy i ewentualnie dodajemy jej jeszcze trochę – chodzi o to, żeby nie lepiło się do blatu.
5. Z ciasta formujemy wałek o długości 30 cm, przekrawamy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do pieca na około 40 minut.
6. Wyjmujemy z piekarnika (zostawiamy ustawiony na 160°C) – masa powinna być średnio twarda. Studzimy wałki przez 10 minut, po czym kroimy je na 5-centymetrowe pasy.
7. Na blasze ustawiamy kratkę do pieczenia, na niej kładziemy ciastka. Suszymy w piekarniku przez 10 minut.
8. Wyjmujemy i zostawiamy do wyschnięcia (nie zamykamy w żadnym pudełku, bo zmiękną, a powinny pozostać chrupkie).
Inspiracją do zrobienia własnych ciastek był dla Wojtka oryginalny przepis
Susan Spungen.
Karmelizowany bigos z figami i curry
- garść pokrojonych suszonych grzybów leśnych
- ½ kg opłukanej kapusty kiszonej
- ½ litra bulionu warzywnego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka czerwonego wermutu lub merlota
- garść pokrojonych miękkich suszonych fig
- garść pokrojonych suszonych śliwek
- 2 łyżki curry, np. Madras
1. Suszone grzyby zalewamy ½ litra wrzącej wody i odstawiamy na 2
godziny.
2. Opłukaną kapustę siekamy, wrzucamy do żeliwnego garnka i zalewamy
bulionem. Dusimy na małym ogniu przez pół godziny.
3. Gdy odparuje już część bulionu, dodajemy grzyby wraz z płynem, liście
laurowe
przepisy i zdjęcia: Wojtek Van Portek
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link