Składniki:
- 2 kg węgierek
- 100 g białej czekolady
- 30 g imbiru
1. Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek, imbir obieramy i siekamy w zapałkę, wszystko wrzucamy do garnka i gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu przez około 40 minut, aż właściwie cały płyn odparuje. Od czasu do czasu mieszamy, bo może się przypalić.
2. Czekoladę drobno siekamy. Łączymy z gorącymi owocami. Przelewamy do słoików.
3. Jeśli chcemy, aby smarowidło postało na półce w spiżarni minimum do grudnia, słoiki wkładamy do garnka z wrzącą wodą, sięgającą do połowy wysokości i pasteryzujemy pod przykryciem po 15 minut i studzimy dnem do góry, po czym przekręcamy słoiki, aby zassały się przykrywki. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.
Przepis; Magdalena Święciaszek, zdjęcie: magazyn USTA
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link