JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Konfitura śliwkowa z imbirem i białą czekoladą

Składniki:

  • 2 kg węgierek
  • 100 g białej czekolady
  • 30 g imbiru

1. Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek, imbir obieramy i siekamy w zapałkę, wszystko wrzucamy do garnka i gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu przez około 40 minut, aż właściwie cały płyn odparuje. Od czasu do czasu mieszamy, bo może się przypalić.
2. Czekoladę drobno siekamy. Łączymy z gorącymi owocami. Przelewamy do słoików.
3. Jeśli chcemy, aby smarowidło postało na półce w spiżarni minimum do grudnia, słoiki wkładamy do garnka z wrzącą wodą, sięgającą do połowy wysokości i pasteryzujemy pod przykryciem po 15 minut i studzimy dnem do góry, po czym przekręcamy słoiki, aby zassały się przykrywki. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

Przepis; Magdalena Święciaszek, zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin