JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Tacosy z orzechami i salsą paprykowo-kukurydzianą

 

  • 3 szklanki orzechów włoskich, namoczonych przez noc
  • 1‐2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżeczka sosu tamari
  • 1⁄4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szklanka kolendry posiekanej
  • sos tamari do smaku
  • algi dulse (lub inne delikatne) do smaku

oraz:

  •  drobne liście sałaty rzymskiej
  • wybrane dodatki: listki kolendry, starta marchewka, szczypiorek, posiekana cebula lub ostry sos
  • kiełki jednego rodzaju (np. lucerny, słonecznika, rzodkiewki)
  • salsa paprykowo‐kukurydziana
  • 2 czerwone papryki, drobno pokrojone
  • ziarna skrojone z 1‐2 kukurydz (1 szklanka)
  • 1⁄2 czerwonej cebuli, drobno posiekane

Łączymy wszystkie składniki nadzienia w malakserze. Miksujemy pulsacyjnie, aż uzyskamy mniejsze kawałki. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Mieszamy wszystkie składniki salsy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy przynajmniej na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Na liście sałaty nakładamy porcje orzechowego nadzienia, polewamy salsą, posypujemy wybranymi dodatkami. Składamy jak tacos i podajemy. Zamykamy oczy i jesteśmy na plaży w Puerto Escondido…

Przepis Laurent de Bremaeker

 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin