JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
LUDZIE, MIEJSCA
Otwarte drzwi
Valli Unite – zachwyciliśmy się ich winami: naturalnymi, awangardowymi, pomarańczowymi. Dlatego postanowiliśmy odwiedzić tę niezwykłą kooperatywę, która od 40 lat działa w Piemoncie. (więcej…)
22.04.2024WYDARZENIA
Łodzianizmy spożywcze
Dziad kapuściany, chałka z masłem, wodzianka i drygle na wystawie w Miejskiej Galerii Sztuki w Łodzi i Łódź Design Festival. W kolejnej odsłonie Słownika łodzianizmów Miejska Galeria Sztuki w Łodzi i Łódź Design Festival postanowili poszukać śladów wielokulturowej Łodzi w… kuchni. To już kolejna odsłona artystyczno-edukacyjnego przedsięwzięcia, którym organizatorzy pragną zwrócić uwagę na unikatowość swojego miasta. (więcej…)
22.04.2024WYDARZENIA
NIEmleczny
11 kwietnia Oatly przekształciło na jeden dzień legendarny warszawski bar mleczny "Bar Prasowy" w "Bar NIEMleczny". W menu znalazły się typowe polskie dania przygotowane na bazie produktów owsianych zamiast mleka krowiego. Ta akcja pokazuje, że produkty mleczne można zastąpić równie smacznymi odpowiednikami roślinnymi: od 15 kwietnia na miesiąc do menu zostaną dodane dwie wegańskie potrawy. (więcej…)
15.04.2024LUDZIE, MIEJSCA, PRZEPISY, WYDARZENIA
Pająki w Londynie
Pająki są to tradycyjne polskie dekoracje wykonywane z żyta, papieru i bibuły. Ich historia sięga końca XIX wieku. Tradycyjnie kobiety wykonywały je po okresie żniw. Zdobiły wnętrza wiejskich chat, zawieszano je w głównej izbie pod sufitem. Były popularną dekoracją podczas Świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Swym kształtem nawiązywały do ozdobnych żyrandoli spotykanych w kościołach. Występowały również pająki geometryczne. Karolina Merska, z wykształcenia historyk sztuk, podczas studiów odkryła sztukę ludową, która stała się jej pasją. Zafascynowana pająkami, tworzy je od wielu lat w swojej londyńskiej pracowni. Opublikowała piękny album "Making Mobiles. Create beautiful Polish pająki using natural materials", którego polska premiera będzie miała miejsce podczas naszego tegorocznego Święta Kwiatów - 13 kwietnia na Mysiej 3.Tego dnia będzie też można wziąć udział w warsztatach i wykonać swóojego własnego pająka od A do Z! (więcej…)
27.03.2024WYDARZENIA
Wiosenny plakat
Targi Plakatu na stałe wpisały się w kulturalny krajobraz Warszawy! To spotkanie najlepszych grafików, ilustratorów i galerii plakatu, dzięki którym jego dziedzina przeżywa w Polsce prawdziwy renesans. Przygotujcie się na estetyczny odjazd i kolorowe zakupy . (więcej…)
18.03.2024WYDARZENIA
Confetti Wine Fest po raz 4
Confetti to największy w Polsce festiwal win naturalnych, biodynamicznych i organicznych. Najlepiej i najszczerzej o winach opowiadają sami producenci, dlatego to oni są sercem tego wydarzenia. W nowej lokalizacji - w Starej Zajezdni (nieodżałowane Forum!), będzie można spróbować ponad 500 win od ponad 100 producentów z całej Europy! Będzie też Strefa Edukacyjna, rozmowy i spotkania z Gośćmi będą dedykowane jednemu tematowi. Brzmi on Save the wine czyli wokół przyszłości wina. Tak jak zawsze – na gości czekać będą nowi producenci, nowe etykiety i roczniki oraz starzy i nowi znajomi z całej Polski i Europy. (więcej…)
15.04.2024PRZEPISY
Pakora z kalafiora
Nie macie pomysłu na wiosenny obiad czy kolację? Z odsieczą przybywa pakora, danie o proweniencji hinduskiej, w którym chrupiący młody kalafior nabiera wyjątkowo smakowitego charakteru. (więcej…)
15.04.2024LUDZIE, MIEJSCA
Modne nożyczki
O tym, czym inspiruje się współczesne fryzjerstwo rozmawiamy z założycielem Hair Republic Warsaw, salonu fryzjerskiego na warszawskim Powiślu – Michałem Urbaniakiem. (więcej…)
27.03.2024WYDARZENIA
Kwiaty po raz 10!
Już po raz 10 zapraszamy na najbardziej wiosenne z naszych świąt – Święto Kwiatów! Jak co roku będziecie mogli spotkać na nim tych, którzy zajmują się kwiatami i roślinami, tworzą wspaniale bukiety, wiedzą jaki roślinki dobrać do naszych wnętrz. Będzie można też kupić doniczki, wazony oraz ceramikę. Szykują się wspaniale premiery i nowości, specjalnie dla Was wyszukaliśmy marki, które jeszcze nie pokazywały się na targach. (więcej…)
08.03.2024WYDARZENIA
Mikrofest win naturalnych
W najbliższą niedzielę, 21 kwietnia, w Krakowie odbędzie się Confetti – festiwal win naturalnych. Warszawo, jeśli zazdrościsz tego wspaniałego winiarskiego wydarzenia, będziesz miała możliwość spotkania niektórych z jego gości nich w piątek na Mikrofest. W winebarze w centrum stolicy zaprezentuje się pięć winnic: Cascina ‘Tavijn, Cascina Boccaccio, Distina, Le Quattro Volte, La Collina degli Amici. Co więcej, sami winiarze będą obecni na wydarzeniu, gotowi, aby podzielić się swoją pasją, wiedzą i najwyższej jakości winami! To doskonała okazja do poszerzenia wiedzy o procesie produkcji, charakterystyce winnic i rzadko spotykanych szczepów. Podczas Mikrofest będzie można spotkać Anielę Redelbach z Wine Hunter. (więcej…)
15.04.2024LUDZIE, MIEJSCA
Podróż po placek
Najlepsza pizza na świecie! Gdzie? Pojechaliśmy jej poszukać w Neapolu. Znaleźliśmy 40 kilometrów od miasta w malutkiej miejscowości Caiazzo. Przed Pepe in Grani codziennie stoją tłumy, marząc o kawałku margherity czy pepperoni. Nam udało się nie tylko jej skosztować, ale i porozmawiać z Pepe Franco, który to miejsce stworzył. (więcej…)
12.04.2024MIEJSCA
Przewodnik po Slow Polsce
Tegoroczne lato minęło nam głównie na wycieczkach krajoznawczych i poznawaniu urokliwych miejsc w Polsce. Odwiedziliśmy kameralne domy na skraju boru, urokliwe osiedla nad morzem, modernistyczne wille a nawet zamki! Zebraliśmy dla Was wszystkie te miejsca w przewodniku i dzielimy się nimi z Wami, byście mogli zaplanować jesienne wypady za miasto. (więcej…)
20.03.2024PRZEPISY
Jeść jak Georgia O’Keefee: sałatka z buraków i fasolki
Dziś kolejny przepis z cyklu "Artist's kitchen". O'Keeffe nie używała w swoich notatkach kuchennych słowa "dekorować". Używała natomiast słowa "tint", czyli po malarsku "zabarwić", "zafarbować" kiedy pisała na przykład o sałatce z burakami: to pożądane, aby ich rubinowy kolor przenikał inne warzywa, to naturalne żeby silny pigment, który tyle miesięcy przetrwał pod ziemią, dominował pozostałe barwy warzyw. Z wyobraźnią używała przypraw: sprawdźcie z przepisu dodatek kardamonu do fasolki: nowa, śmiała konstelacja! (więcej…)
03.03.2024