Za grupą kryją się nazwiska znane w światku kulinarno-kulturalnym: Emanuela Koper, która na co dzień pracuje w Łazienkach Królewskich, gdzie organizuje eventy, Rafał Bernatowicz, pasjonat gotowania i twórca projektu rękodzielniczego BernOnTable oraz Maciej Nowicki – szef kuchni z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, znawca historycznej kuchni polskiej. Ta trójka postanowiła zorganizować w pięknym, nieco zapomnianym skansenie i Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego wyjątkową dwudniową imprezę. – Bez białych obrysów i srebrnej zastawy. Tworzymy chill – podkreśla Maciek Nowicki. Zatem już w ten weekend 1 i 2 sierpnia od godziny 14 będzie można chillować, piknikować i spacerować po przepięknym terenie. Maciej i Rafał zadbają o jedzenie (z występem gościnnym specjalista od gotowania na ogniu Pavel Portoyan), a Emanuela – o oprawę całego wydarzenia. Zaledwie 70 km od Warszawy znajdziemy zieleń i spokój, romantyczny krajobraz z XVIII-wiecznym dworem i kompleksem zabytkowych drewnianych budowli. No i niepowtarzalne menu – dania przygotowane z prostych lokalnych składników, wyłącznie na ogniu. Zupa owocowa z podrobami, sum wędzony i bakłażany w liściach selera – to zaledwie kilka z nich.
Gospodarze zapraszają na luzacką ucztę pod gołym niebem „z psami, kotami, końmi, świnkami, po prostu ze wszystkimi, których lubicie”.
Koszt: 210 zł za osobę za dzień. Rezerwacje mailowe: koperbernnowicki@gmail.com lub w wiadomości prywatnej.
Ilość miejsc jest ograniczona.
KoperBernNowicki – Uczta Nastroje
1 i 2 sierpnia (sobota i niedziela)
Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego
Nowa Sucha
07-110 Grębków
www.facebook.com/KoperBernNowicki
Share this entry on Facebook or copy link