Kilka dni temu Magda Święciaszek i Grzegorz Łapanowski podzielili się z nami swoją relacją z największych slowfoodowych targów na świecie – Salone del Gusto Terra Madre w Turynie. Teraz Kraków doczekał się swojego święta „Matki Ziemi”. Terra Madre – Slow Food Festival to przede wszystkim targi, na których pojawi się 70 producentów i spróbować można będzie świeżej gęsiny, serów zagrodowych, miodów czy wiejskiego pieczywa. Oprócz tego, apetyt gości z pewnością zaspokoją specjalne kolacje przygotowywane przez rekomendowanych przez Slow Food szefów kuchni. Wśród nich znajdzie się między innymi Witek Iwański, a w kuchennym duecie wystąpią Adam Chrząstowski i Aleksander Baron oraz Bartosz Budnik i Ancory Mateusz Turaj. A gdyby smakosze wciąż nie czuli się usatysfakcjonowani, czekają na nich spotkania z Wojciechem Modestem Amaro, Leszkiem Likusem oraz Robertem Makłowiczem. Wciąż nienajedzeni? Kolejną atrakcją festiwalu będą liczne laboratoria smaku, podzielone na trzy sekcje: „Jeść”, „Pić” oraz „Gotuje się”. A w nich zostaną rozłożone na czynniki pierwsze produkty takie, jak: kawa, chleb, stare polskie jabłonie, wino i piwo. Zwieńczeniem festiwalu będzie 2. Krakowski Festiwal Młodego Wina.
Terra Madre – Slow Food Festival odbędzie się 7-9 listopada w Krakowie.
tekst: Dorota Ziółkowska, zdjęcie: Terra Madre
Zobacz też podobne artykuły
Singapore Food Festival 2020
Pośród miłośników jedzenia Singapur słynie ze swojej różnorodności. Można tu odkrywać smaki z wielu zakątków świata, zarówno te street foodowe jak i nagradzane gwiazdkami Michelin. Singapore Food Festiwal to ich święto, które pierwszy raz od 27 lat odbędzie się w wirtualnej formie. Dzięki temu festiwalowicze z całego świata będą mieli okazję wziąć udział wirtualnie w
#Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Samowystarczalna
Mama była zszokowana, gdy mój chłopak dał mi w prezencie garnek. zrobiła mi dziką awanturę. jej zdaniem to było obrzydliwe. Jak raz zadzwoniłam do niej po przepis na lane kluski to rozłączyła się, krzycząc, że lanym ciastem to sobie mogę głowę polać – opowiada Małgorzata Szumowska. Pierwsze zapamiętane jedzenie: przyjemność czy kłopot? Przyjemność! Nienasycona łapczywość. Byłam w
#Trzy gwiazdki na Gali
Philippe Mille z Restauracji Le Parc w zamku Les Crayères w Szampanii, uhonorowanej dwiema gwiazdkami Michelin, Wojciech Modest Amaro Szef kuchni atelier Amaro, pierwszej restauracji w Polsce, która zdobyła gwiazdkę Michelin, oraz Maciej Majewski z warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne przygotowali wyjątkową kolację na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP). Zaproponowane menu łączyło w sobie polską
# Gala CCIFP, Maciej Majewski, Sofitel Warsaw Victoria, Wojciech Modest Amaro