twarożek:
- 300 g blanszowanych migdałów
- 350 g wody
- 100 g syropu klonowego
Migdały przez noc namaczamy w dużej ilości czystej wody i dokładnie płuczemy. Miksujemy na bardzo gładką masę wraz 350g wody i syropem klonowym.
kandyzowane pomidorki:
- 1 kg umytych małych pomidorków
- 100 g brązowego cukru utartego w moździerzu lub malakserze na puder
- nasiona z 4 kapsułek kardamonu
- 1 anyż gwiazdkowy
Nasiona kardamonu wraz a anyżem dokładnie ucieramy w moździerzu i łączymy z cukrem. Obtaczamy w nim pomidorki i wstawiamy do pieca nagrzanego do 140 stopni. Kandyzujemy 3 godziny. Wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.
truskawkowo imbirowy sos:
- 350 g umytych, oczyszczonych truskawek
- 20 g obranego imbiru
- duża garść umytych listków werbeny
- 50 g cukru
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Na talerz wykładamy 2-3 łyżki stołowe twarożku, kilka ciepłych pomidorków a całość skrapiamy po bokach owocowym sosem.
Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: Magazyn USTA