A my mamy pomysł, jak uświetnić te letnie wieczory i noce. Poznajcie Glenfiddich Grand Yozakura – limitowaną wersję Scotch Whisky, która została zaprojektowana specjalnie, by dodać uroku wyjątkowym chwilom i podziwiać naturę w jej najpiękniejszych momentach. Grand Yozakura oddaje hołd kulturze Japonii, nawiązując do Hanami – japońskiego „święta kwitnących wiśni”, kiedy celebruje się piękno zmieniającej się przyrody. To wtedy Japończycy całymi grupami znajomych wychodzą do parków pokrytych różowymi płatkami, aby w towarzystwie przygotowanych wcześniej lokalnych przysmaków delektować się naturą i oddać się swoistej medytacji nad ulotnym pięknem wiśniowego rozkwitu. Tradycja zachwycania się ulotnością kwitnienia określana jest jako Yozakura, czyli w dosłownym tłumaczeniu „oglądanie kwiatów wiśni w blasku księżyca”. Co prawda płatki z drzewek wiśni już opadły, ale przecież teraz kwitnie pachnący czarny bez, jaśminy, piwonie, łubiny czy polne maki. Czemu nie świętować naszego lokalnego Hanami, zachwycając się rozkwitem natury, lotem czapli, śpiewem żab na naszych łąkach przed zmrokiem? Pożyczmy ten wspaniały japoński zwyczaj i zaszczepmy go u nas! Chodzi o to, by patrzeć uważnie, zachwycać się głęboko, celebrować wyjątkowe momenty.
Glenfiddich Grand Yozakura może być tu doskonałą towarzyszką, a z nią obchodzić należy się podobnie jak z Hanami. Powoli delektować się jej wyrafinowanym smakiem, w którym wyczuć można intensywne, dojrzałe owoce i karmelizowane migdały. Wspaniałe, bogate nuty dębowe ze szczyptą cynamonu i charakterystycznym ziołowym akcentem. A kiedy już zanurzymy usta w trunku, wyczujemy relaksujące warstwy palonego dębu, kremowego, waniliowego toffee i aksamitnej taniny z akcentami czegoś delikatnie pikantnego, a także sorbetu cytrynowego, z chrupiącym zielonym jabłkiem i rozgrzewającymi ziemistymi nutami. Już czujemy szybsze bicie serca. Przyjrzyjmy się zatem naszej wybrance! Marka Glenfiddich stworzyła pierwszą Scotch Whisky single malt, która finiszowała w unikalnych beczkach po Awamori – ryżowym destylacje pochodzącym z japońskiej wyspy Okinawa. Powstaje on z długoziarnistego ryżu indica i tradycyjnie przechowuje się go w glinianych naczyniach, zaś u niektórych producentów proces dojrzewania zachodzi w dębowych beczkach. Mówi się, że technika i tradycja wytwarzania tego alkoholu nie uległa żadnym zmianom od 500 lat. Część Awamori dojrzewa w drewnianych beczkach, co sprawia, że są one bardzo rzadkim produktem. I właśnie te beczki przechwycili malt masterzy Glenfiddich. Tak zrodziła się wyjątkowa Yozakura. To najnowsza edycja limitowana, w ramach cieszącej się uznaniem Grand Series, będącej połączeniem najświetniejszych smaków ze Szkocji i Japonii. Doskonałemu wnętrzu towarzyszy piękne opakowanie, ucieleśnienie spotkania dwóch kultur. Pudełko ozdobione jest nadrukiem kwiatów wiśni. Ilustrację stworzyła popularna artystka June, która inspiracje czerpie z japońskiej kultury i krajobrazów. Eleganckie pudełko skrywa obrotowy uchwyt, w którym umieszczona jest butelka. Szyjka owinięta jest tkaniną zadrukowaną japońskim wierszem! Co za styl! Po prostu gejsza!
Glenfiddich Grand Yozakura będzie dostępna w ściśle limitowanej ilości w najlepszych
sklepach specjalistycznych.
Tekst: Anna Janowska, zdjęcia: Michał Matejko
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link