JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
MIEJSCA

Mała Italia w sercu Warszawy

Za menu Allory odpowiada Miłosz Sroka, do niedawna szef kuchni w restauracji Port Royal, która również należy do Karoliny i Łukasza. W karcie znajdziemy dania z całej Italii, bo trudno było skupić się na jednym regionie, gdy Karolina uwielbia kuchnię południowych Włoch, Łukasz dania z górnej Adygi a szef kuchni, który wychował się w Rzymie kocha tradycyjną cucina romana.

 

 

 

Miłosz większość swojego życia spędził we Włoszech, dlatego doskonale wie, jak powinna smakować autentyczna kuchnia włoska. Jesteśmy zakochani w jego gotowaniu, bo przez ostatnie 7 lat przemycał  swoje  ulubione receptury do menu Portu Royal. Smak i  zapach jego potraw wielokrotnie przenosił nas do słonecznej  Italii nawet w ponury dzień  i to właśnie przy jednym z takich posiłków po raz pierwszy zaczęliśmy rozmawiać o Allorze. Chcemy, by to miejsce było “Małą Italią” w sercu Warszawy – mówi Karolina Jakimiak-Kwaśniewska, właścicielka Allory.

 

Ottimo cibo per tutti! Allora jest pierwszą restauracją w stolicy, gdzie serwuje się m.in. 50-cio warstwową lasagne al ragu bolognese, rzymskie arancini czyli fritto misto di terra oraz amatricianę. Szef kuchni poleca także Saltimbocca alla Romana. W menu są również dania z ryb i owoców morza sprowadzonych bezpośrednio przez właścicieli z największych europejskich portów. Ponadto, w każdą niedzielę restauracja zaprasza na niespieszne celebrowanie włoskich smaków w ramach obiadów jak u nonny. Zapewniamy, że nasze niedzielne obiady to prawdziwa La grande spaghettata per tutta la famiglia, jakiej w Polsce jeszcze nie było! – podsumowuje Łukasz Kwaśniewski, właściciel Allory.

 

Klimatyczne włoskie wnętrze w przedwojennej polskiej kamienicy Marzeniem właścicieli było stworzenie ciepłej, komfortowej przestrzeni, zarówno w klimacie casa della nonna, jak i przywodzącym na myśl włoskie wakacje, dlatego we wnętrzu warszawskiej kamienicy z drugiej połowy XIXw. można poczuć się jak w prawdziwej ristorante. Już od progu Allora wita ciepłą paletą barw i tkaninami o niespotykanych wzorach. Na gości czekają stoły o mozaikowych  blatach, a także  w  zależności  od sekcji, w której usiądą,  wygodne kanapy lub krzesła w kolorze naturalnego drewna bądź czerwieni. Mozaika oraz drewno przewija się również na ścianach i pięknie  komponuje  się z lustrami i obrazem Tomka Opalińskiego. Całość otula ciepłe światło lamp o oryginalnych kształtach. Finalny wygląd wnętrza to efekt współpracy właścicieli Allory z architektami: Rafałem Kaletowskim i Maćkiem Ryniewiczem.

 

 

Allora, Wilcza 19 ,WARSZAWA

Więcej informacji: TU

 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin