Zaczniemy od dokumentalnego filmu „Sergio Herman, Fucking Perfect”, który opowiada o holenderskim szefie kuchni. Sergio Herman w branży gastronomicznej doszedł na sam szczyt. Jego restauracja Oud Sluis została wyróżniona aż trzema gwiazdkami Michelin. Aby odnieść sukces w tym, co robimy, musimy być perfekcjonistami w każdym calu. Tylko czy dążenie do ideału nie przesłoni nam tego, co najważniejsze – spędzania wolnego czasu z najbliższymi i czerpania pięknych chwil z życia? Herman w pewnym momencie powiedział: „dość” i odszedł z zawodu, by móc poświęcić czas rodzinie.
Kolację inspirowaną tym filmem przygotuje Ernest Jagodziński, kucharz od wielu lat związany z Poznaniem. Obecnie executive chef w Restauracji Cucina w City Park Hotel & Residence w Poznaniu. Laureat wielu konkursów kulinarnych, m. in. I miejsca w Ogólnopolskim Konkursie Młodych Talentów Kulinarnych L’Arte De La Cuisine Martell.
Co znajdzie się w menu?
I
Langustynka, mango, soliród, wanilia
II
Mus z wątróbki gęsi owsianej, poziomka, burak
III
Troć fiordowa, kalarepa, zielony pieprz, soliród, imbir
IV
Jabłko, imbir
V
Podwędzana cielęcina, por, śmietana
VI
Czekolada, papryka, malina
Początek seansu: godz. 18.30, kino festiwalowe, Nowe Kino Pałacowe, ul. Św. Marcin 80/82
Początek kolacji 20.30, Concordia Taste, ul. Zwierzyniecka 3
Zobacz też podobne artykuły
Kino kulinarne na Trasatlantyku
Już za tydzień wyruszamy do Poznania, by delektować się wyselekcjonowanym filmami o tematyce kulinarnej i wyjątkowymi kolacjami towarzyszącymi filmom. Od 9 do 13 sierpnia podczas festiwalu Transatlantyk odbędzie się trzecia edycja Kina Kulinarnego. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, zostało przygotowane z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym w Berlinie. Kuratorem berlińskiego i poznańskiego programu jest Thomas
# Kino Kulinarne, transatlantykSingapore Food Festival 2020
Pośród miłośników jedzenia Singapur słynie ze swojej różnorodności. Można tu odkrywać smaki z wielu zakątków świata, zarówno te street foodowe jak i nagradzane gwiazdkami Michelin. Singapore Food Festiwal to ich święto, które pierwszy raz od 27 lat odbędzie się w wirtualnej formie. Dzięki temu festiwalowicze z całego świata będą mieli okazję wziąć udział wirtualnie w
#Nasz złoty kucharz
Zwycięzcą polskiego etapu prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d`Or został Dawid Szkudlarek, na co dzień szef kuchni w restauracji Folwark Folińscy w Lubiszynie. Taką decyzję podjęło międzynarodowe jury, któremu przewodniczyli Michel Roth, François Adamski oraz Michel Constant-Labarre. Zwycięzca w maju przyszłego roku weźmie udział w finałach europejskich w Budapeszcie. Bocuse d`Or to jeden z najbardziej znanych konkursów kulinarnych
# Bocuse d`Or PolandPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#