Długo naradzaliśmy się jaki przewodnik przygotować dla was tym razem. Skoro byliśmy już w Poznaniu, Trójmieście i Wrocławiu to może czas na Śląsk? Ale w listopadzie? Industrialny pejzaż świetnie sprawdza się latem, gdy pół Polski pielgrzymuje tu na muzyczne festiwale ale teraz? Czy nie będzie to zbyt mroczny obrazek?
Kiedy przyjechaliśmy do Katowic właśnie zamykał się jeden z naszych ulubionych lokali. Nie przetrwał, skapitulował po roku funkcjonowania, choć zdawało się, że ma wszystkie atuty, by zawojować rynek. W miejscu, w którym chcieliśmy zrobić reportaż o mądrej rewitalizacji zastaliśmy bezsensownie zdewastowane zabytki. Nasz pierwszy dzień na Śląsku dał nam w kość.
Na szczęście następnego spotkaliśmy mądrych aktywistów miejskich i kucharzy, którzy gotują z taką pasją, że na nowo uwierzyliśmy w potencjał Śląska – odkrywajcie go razem z nami!
Mamy nadzieję, że w przeciwieństwie do Marka Raczkowskiego, z którym udało nam się porozmawiać o nowym etapie w jego życiu, macie apetyt, bo w tym numerze zabieramy was na wyjątkowe przyjęcie w lesie, karmimy polskimi słodyczami odmienionymi przez Michal Bouton z Tel Awiwu, uczymy jak przygotować pomidorowe consommé z wędzonym w jaśminie mleku kokosowym. Naszą sekcję tym razem poświęcamy narzędziom kuchennym, bo jak wszystkich miłośników dobrej kuchni fascynują nas piękne i użyteczne akcesoria.
Opisujemy ich historię oraz ludzi, którzy je produkują i sprzedają. Niektóre z nich na pewno mogą być wyszukanymi podarunkami świątecznymi, ale które są nam naprawdę niezbędne? Mniej mieć, zredukować, oddzielić ważne, piękne, trwale i potrzebne od tego, co zaśmieca – piszą zgodnym głosem Ania Królikiewicz oraz Gosia i Tomek Rygalikowie. Okres końca roku to dobry moment na takie porządki. Ale zanim je zaczniecie, warto jeszcze poznać ludzi, którzy w swoją pracę wkładają serce i choć nie kończyli specjalistycznych szkół mogą uczyć, jak powinien wyglądać dobry serwis w restauracji. Zdajemy sobie sprawę, że przeżycie restauracyjne tworzy nie tylko to, co na talerzu, smak, ale też to, jak zostaniemy obsłużeni, a także w jakim wnętrzu, ba, nawet logotyp, nazwa, elementy identyfikacji wizualnej nastawiają nas, zapowiadają jakość, standard jedzenia. Dlatego w nowych USTACH przedstawiamy grafików i studia graficzne, którzy tworzą jedne najciekawsze dziś projekty dla gastronomi.
Last but not least mamy dla was też rozmowę z jednym z najlepszych kucharzy świata Magnusem Nilssonem z duńskiego Faviken, który wydał właśnie The Nordic Cookbook. Książka analizuje smaki, techniki, zjawiska, które tworzą kuchnię północy. Skoro już o niej mowa, to Beata Chomątowska w swojej monograficznym artykule o owsiance, zdradza, z czym są ją w stanie zjeść Skandynawowie i nie jest to miód, owoce czy cynamon, o nie!
A że święta tuż tuż, nie mogło zabraknąć prezentów ! Mamy aż 6 stron inspiracji, co może znaleźć się też pod waszą choinką. Mądre, wyszukane, piękne – takie mamy nadzieję będą też wasze Święta.