Oryginalnie natomiast tost pochodzi z Australii, gdzie na nim kładzie się absolutnie wszystko. Tam pojawił się na początku lat 90. Ciekawie o tostach pisze Washington Post polecam! A ja ukroiłam kawałek razowca posmarowałam go pastą z tofu i orzechów i ułożyłam na nim awokado. Ach i zrobiłam pesto z rukoli, która była gdzieś w lodówce.
Chciałam pokroić go tak ładnie jak na zdjęciach z Pinteresta gdzie układa się w taki piękny kwiat ale to skomplikowane…
TOST Z AWOKADO
1 dojrzałe awokado
1 limonka
chleb razowy
pasta z tofu:
1/2 kostki tofu
garść orzechów włoskich
sól
pesto z rukoli
rukola
garstka nerkowców
sól
piper
ząbek czosnku
Blendujemy tofu z orzechami, następnie blendujemy składniki pesto.
Avocado przekrawamy na pół, następnie kroimy je w cienkie paski wszerz (tutorial jest w internecie).
Razowiec smarujemy ulubionym tłuszczem (ja użyłam kokosowego) i podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu.
Tosty smarujemy pastą i pesto układamy na nich avocado.
Dobrze smakuje z kilkoma kroplami limonki i z kolendrą (ale z nią to akurat wszystko dobrze smakuje).
Przepis: Maria Przybyszewska, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/magazyn USTA
Zobacz też podobne artykuły
W mieście smoka. Przewodnik po Krakowie 2020
Dawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#Bywalcy
O czarnym jazzie nad gruzami miasta, prywatkach z bohemą artystyczną w PRL-u i życiu towarzyskim czasów Instagrama opowiadają warszawscy bon vivanci. Ludzie tworzący i dokumentujący życie kulturalne swojej epoki. Tadeusz Rolke Fotografik, rocznik ’29. W PRL-u pracował dla tygodników „Stolica” i „Przekrój”, miesięczników „Polska”, „Ty i Ja”. W roku 1970
# Błażej Żuławski, Grzegorz Ciechowski, jazz, Małgorzata Potocka, Tadeusz Rolke, ugust Agbola O’Brown, WarpechowskiPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek Ujazdowski