Oryginalnie natomiast tost pochodzi z Australii, gdzie na nim kładzie się absolutnie wszystko. Tam pojawił się na początku lat 90. Ciekawie o tostach pisze Washington Post polecam! A ja ukroiłam kawałek razowca posmarowałam go pastą z tofu i orzechów i ułożyłam na nim awokado. Ach i zrobiłam pesto z rukoli, która była gdzieś w lodówce.
Chciałam pokroić go tak ładnie jak na zdjęciach z Pinteresta gdzie układa się w taki piękny kwiat ale to skomplikowane…
TOST Z AWOKADO
1 dojrzałe awokado
1 limonka
chleb razowy
pasta z tofu:
1/2 kostki tofu
garść orzechów włoskich
sól
pesto z rukoli
rukola
garstka nerkowców
sól
piper
ząbek czosnku
Blendujemy tofu z orzechami, następnie blendujemy składniki pesto.
Avocado przekrawamy na pół, następnie kroimy je w cienkie paski wszerz (tutorial jest w internecie).
Razowiec smarujemy ulubionym tłuszczem (ja użyłam kokosowego) i podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu.
Tosty smarujemy pastą i pesto układamy na nich avocado.
Dobrze smakuje z kilkoma kroplami limonki i z kolendrą (ale z nią to akurat wszystko dobrze smakuje).
Przepis: Maria Przybyszewska, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/magazyn USTA
Another Morning: Nowy Jork
