Gdy nachodzi Was ochota na słodko-kwaśne „gumisie” zasłaniacie oczy, by nie widzieć ich składu… Na szczęście opakowania żelek Better Sweet możecie czytać śmiało, gdyż te składają się w 99,88 % ze składników pochodzących z upraw ekologicznych! Składy są bardzo proste, znajdziecie w nich m.in. cukier trzcinowy, koncentraty z owoców czy żelatynę. W ofercie jest też wegańska wersja z agarem. To roślinna substancja żelująca, którą wytwarza się z wodorostów. Agar nie ma kalorii, a jednocześnie może pochwalić się bogactwem białka, witamin i składników mineralnych. Zawiera też sporo błonnika, kwas foliowy, witaminę B6, E i K.
Gdy zaspokoicie słodki kaprys, zamiast wyrzucać opakowanie do kosza możecie… zakopać je w ziemi, bo jest ono kompostowalne. Zostało wykonane z celulozy – materiału posiadającego certyfikat HOME OK Compost. Gdy wyrzucimy je do wilgotnych odpadów rozłoży się w ciągu 3 tygodni. Potwierdza to eksperyment przeprowadzony z naukowcami z Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Możecie sprawdzić to sami, zwłaszcza, że z okazji Dnia Ziemi żelki Better Sweet kupicie w specjalnej promocji.
Zamawiając 6 opakowań na stronie e-bettersweet.pl/ jedno z nich otrzymacie gratis, korzystając z kodu dzienziemi .
Kod jest ważny do 4 maja, godz. 23:59.
Jak przeprowadzić eksperyment?
- Musicie mieć opakowanie po żelkach Better Sweet, które kupicie np. TU.
- Znajdźcie odpowiednie miejsce w ogrodzie. Wykopcie dziurę na ok. 15 cm, włóżcie tam puste opakowanie żelek, przysypcie glebą.
- Koniecznie zapiszcie datę i miejsce.
- A następnie po ok. 30 dniach wróćcie, by odkryć, co się wydarzyło.