Bartek Polak: Kuchnia Funkcjonalna powstała ze skojarzenia nazwy budynku, w którym działa – Domu Funkcjonalnego – z ideą zdrowego żywienia i żywności funkcjonalnej. Dlatego to kuchnia zdrowa, smaczna i prosta. Estetycznie jest raczej „rustykalna” niż „wyrafinowana”. Jej zadaniem – funkcją – jest nie tylko nasycić, ale też odżywić, co przekłada się na wybór jak najlepszych składników: jeśli mąka, to pełnoziarnista, jeśli ryż, to basmati, jeśli olej, to tłoczony na zimno rzepakowy lub lniany. Menu zmienia się wraz z porami roku i z rytmem produktów, które dostępne są na lokalnym targu. Dbamy, by wszystko pochodziło z dobrej hodowli.
Nasi dostawcy to ludzie, którzy podchodzą do swojej pracy z pasją i szacunkiem, staramy się, by nie było tutaj przypadkowych osób. Wyroby z dziczyzny dostarczają nam Pawlakowie z Wilczej Jamy w Bieszczadach (Smolnik, gmina Lutowiska). Rodzina, która stworzyła piękne gospodarstwo agroturystyczne ze świetną gospodą i wieloletnią myśliwską tradycją. Nabiał pochodzi z gospodarstwa państwa Ziembińskich w okolicach Puszczy Kampinoskiej. Ich hodowla krów rasy Jersey dostarcza świetnych produktów mlecznych. Kiszoną kapustę i ogórki kupujemy od pani z legio- nowskiego targu, która kisi je w drewnianych beczkach. Smakują jak żadne inne. Nierafinowany olej rzepakowy kupujemy od pana Grzegorza, który tłoczy go przedwojenną stalową prasą z nasion kupowanych od lat od tego samego rolnika.
Budynek przy Jakubowskiej 16 to zabytek architektury modernistycznej. Willa projektu Czesława Przybylskiego (autora m.in. projektu przedwojennego Dworca Głównego w Warszawie) powstała dla jego przyjaciela, rzeźbiarza Mieczysława Lubelskiego w 1928 roku. Dom Funkcjonalny to projekt łączący pod swoim dachem różne instytucje i projekty kulturalne. Obecnie działa tutaj galeria sztuki BWA i Galeria Asymetria.
Cztery dania na kozie
