13 lutego, w staromiejskich piwnicach miłośnicy kulinariów, a przede wszystkim naukowcy różnych dziedzin, wezmą pod lupę szeroko rozumianą tematykę kulinariów. Głos zabiorą badacze źródeł pisanych, którzy odnajdują, opracowują i upowszechniają dawne zbiory z przepisami. O prawdziwych rarytasach sztuki kulinarnej opowiedzą naukowcy zajmujący się zarówno drukowanymi książkami kucharskimi, jak i ciekawymi rękopisami.
Archeolodzy badający zagadnienia gospodarki żywnościowej opowiedzą o badaniach dotyczących czasów od ludów zbieracko-łowieckich aż po nowoczesność. Podczas prac badawczych poznają dawne jadłospisy na podstawie pozostałości materialnych dawnych ludzi. W kulinarnej sesji udział wezmą także badacze z dziedziny farmacji (a dokładniej bromatologii), którzy przy współpracy z archeologami odtwarzają i badają wartości odżywcze dawnych menu.
W tym roku odkryjemy tajniki kuchni egzotycznych. Dowiemy się, jakie ma znaczenie ryż dla ludów Azji. Poznamy także korzenie kuchni brazylijskiej, która ukształtowała się w dużej mierze dzięki niewolniczej ludności.
Kulinaria w soczewce wiedzy – od historycznych, wykwintnych dań po codzienne małe oszustwa.
Sesję poprowadzi Paweł Loroch.
Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje internetowa rejestracja uczestników, która zostanie uruchomiona 5 lutego o godz. 12:00.
9:30 Otwarcie sesji
9:50 dr Agnieszka Białek, prof. Andrzej Tokarz (Katedra i Zakład Bromatologii Warszawski Uniwersytet Medyczny) Jadłospis słowiański w świetle współczesnej wiedzy żywieniowej
10:15 Magdalena Tomaszewska-Bolałek (Hanami) Ryż w kulturze i kuchni Azji (Chiny, Indie, Japonia, Korea, Wietnam)
10:40 Monika Ślizowska Wprowadzanie tradycji kuchennymi drzwiami, czyli o afrobrazylijskiej kulturze kulinarnej
11:05 Barbara Moszczyńska (Muzeum Historyczne m. st. Warszawy) „Szkosztowawszy nieco fruktow… pożegnał kompanią”. Analiza wzmianek dotyczących warzyw i owoców na podstawie relacji pamiętnikarskich i książek kucharskich XVII- XIX – wiecznych
11:30 Dyskusja i przerwa
12:00 Ewelina Więcek (Muzeum Historyczne m. st. Warszawy) „Oszustwa kulinarne” w źródłach XIX-wiecznych
12:25 dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK (Uniwersytet Mikołaja Kopernika) „Le cuisinier françois”. Kulinarna rewolucja francuska z 1651 roku
12:50 Marta Sikorska (Uniwersytet Mikołaja Kopernika) „So ist es ein gut Essen für die Polnischen Herrn” – obraz kuchni staropolskiej w niemieckiej literaturze kulinarnej XVI i XVII wieku
13:15 Maciej Mazurkiewicz (Uniwersytet Mikołaja Kopernika) Smaki polskiej arkadii na przykładzie rękopiśmiennej książki kucharskiej z dworku Grodzińskich w Dębowej Górze (XVIII/XIX wiek)
13:40 Dyskusja i przerwa
14:10 dr hab. Iwona Arabas prof. PAN (Muzeum Farmacji O/ MHW) Nalewki w apteczce i spiżarni: historia i tradycja
14:35 dr hab. Judyta Rodzińska-Nowak (Uniwersytet Jagielloński) Co jadali mieszkańcy „barbarzyńskiej” Europy?
15:00 Aleksandra Chacińska (Uniwersytet Mikołaja Kopernika) „Ilustrowany kucharz Polski” Alfreda Saint-Paul. Najstarsza kujawska książka kucharska i polska literatura kulinarna z 2. poł. XIX wieku
15:25 Romuald Morawski (Muzeum Historyczne m. st. Warszawy) „O czym nie śnił Mickiewicz to zdobyła Ćwierczakiewicz”. Warszawska legenda sztuki kulinarnej
15:50 Dyskusja
16:10 Poczęstunek
17:00 Zamknięcie sesji
Zobacz też podobne artykuły
Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiDla ochłody solony karmel z bazylią
Kilka lat temu wpadli na pomysł, by nad Wisłą piec francuskie makaroniki. Pomysł wypalił, a ich kruche ciasteczka o niebanalnych smakach zdobywają kolejnych miłośników. Nowy letni sezon zaczęli z nowym pomysłem – Lodami Naturalnymi – takimi, jakich sami szukali. Pewnego dnia na Placu Zbawiciela pojawił się „potykacz” z odręcznie napisaną nazwą „Lody Naturalne” oraz kilkoma smakami:
# Lody Naturalne, makaroniki, Mikołaj Paszkowski, Paweł Sypniewski, SucréPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Warszawski wynalazek
Bary mleczne nie są wytworem PRL. Powstały jeszcze w czasach caratu. I od początku nie były tylko jadłodajniami. Pisarze, dziennikarze, artyści, filozofowie chodzili tam, żeby zaspokoić głód intelektualny. Odświeżone mleczarnie przeżywają renesans. Wizerunek baru mlecznego w zbiorowej wyobraźni Polaków ukształtowało kino. Któż nie pamięta słynnej sceny z „Misia”? W sportretowanej przez Stanisława Bareję obskurnej jadłodajni
# Bary Mleczne, Cezary Polak, Hala Koszyki, historia, skad bar mleczny