Składniki:
- mała główka kapusty włoskiej
- 2 szare renety
- cztery niewielkie cebule
- ok 300 ml ciemnego piwa korzennego (może być Koźlak)
- 5-7 kabanosów (lub kiełbasy) z dzika
- gałązka świeżego rozmarynu
- łyżka smalcu gęsiego
- sól, pieprz, oliwa
- kilka ziaren jałowca, listek laurowy
Przygotowanie:
Kapustę kroimy na ósemki, zrumieniamy z obu stron na oliwie, zdejmujemy z patelni, podobnie obsmażamy ósemki jabłek i połówki cebuli. Układamy wszystko razem w garnku, dorzucamy jałowiec, liść laurowy, nieco soli oraz smalec gęsi i dusimy przez kilkanaście minut (aż kapusta od strony głąba będzie lekko miękka) pod przykryciem, podlewając piwem. W między czasie grillujemy (patelnia grillowa wystarczy) kabanosy. Układamy je na kapuście. Podajemy ze świeżym rozmarynem.
Przepis: Maja Pietruszka, zdjęcie: Magazyn USTA