Ale przede wszystkim zabieramy was nad wodę. Tematem numeru są ryby, te spotykane w polskich jeziorach i rzekach, o których opowiadają nam dwaj zapaleni wędkarze Karol Zacharczuk i Olin Gutowski (1000 wędek), jak i brzydkie dziwolągi, o których pisze Jakub Pieniążek (Fish Lovers) – batrachy, żabnice, rogatnice, pałasze. Tymi fascynuje się belgijski kucharz Filip Claeys, który w swojej restauracji serwuje właśnie te niekochane gatunki. Dla nas ryby na talerze kładzie Agata Pospieszyńska, która nie tylko robi piękne zdjęcia, ale też rewelacyjne gotuje. Nic dziwnego, bo jest wnuczką jednej z najbardziej znanych autorek książek kulinarnych Katarzyny Pospieszyńskiej. O innym autorze kulinarnym Ali Babie, który stworzył jedną z wiekopomnych pozycji dotyczących kuchni, Gastronomie Pratique i który okazuje się Polakiem pisze u nas Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. Monika Brodka wydała razem z USTAMI kolację dla swoich przyjaciół, a przy okazji opowiedziała nam o wątkach jedzeniowych w swoich piosenkach, swojej strategii organizacji przyjęć oraz pozwoliła przyjrzeć się swojej twórczości od kuchni. Mieliśmy też przyjemność gościć na kolacji Alicię Rios, hiszpańską artystkę, przyjaciółkę Pedro Almodovara, która jedzenie traktuje jako materię twórczą. Specjalnie dla nas zbudowała jedzeniową impresję na temat Warszawy i opowiedziała nam o genezie terminu „foodie”. Za to nasza ulubiona foodieska i profesor gdańskiego ASP w jednej osobie, Anna Królikiewicz opowiada o futurystycznych bankietach taktylnych, na których należało nastawić się na doświadczanie wszystkim zmysłami. Te rozpala sesja bardzo zdolnej fotografki Agaty Wrońskiej o wiele mówiącym tytule „Upał”. I znowu musimy się schłodzić, tym razem wyprawiając się na północ do Szwecji, gdzie razem z Anią i Michałem Rudnickimi zbieraliśmy jagody, a potem zwiedziliśmy najlepsze gastronomiczne (i nie tylko) miejsca Sztokholmu. Nasz przewodnik pozwoli wam nie błądzić tylko od razu trafić w dziesiątkę. Miłej lektury!
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Klopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda WrzeszczDyskretny urok herezji
„Kryje się coś niedobrego w mężczyznach, którzy unikają wina, gier, towarzystwa pięknych kobiet i ucztowania. Tacy ludzie albo są ciężko chorzy, albo w głębi duszy nienawidzą otoczenia” – pisał Bułhakow w „Mistrzu i Małgorzacie”. Potrzeba zabawy, będącej przeciwieństwem powagi i pracy, jest jedną z najgłębszych ludzkich potrzeb i działaniem całkowicie autotelicznym, stanowiącym cel sam w sobie. Ale bawić
#Singapore Food Festival 2020
Pośród miłośników jedzenia Singapur słynie ze swojej różnorodności. Można tu odkrywać smaki z wielu zakątków świata, zarówno te street foodowe jak i nagradzane gwiazdkami Michelin. Singapore Food Festiwal to ich święto, które pierwszy raz od 27 lat odbędzie się w wirtualnej formie. Dzięki temu festiwalowicze z całego świata będą mieli okazję wziąć udział wirtualnie w
#