Kto go nie pamięta? Od kiedy Kraków zyskał nowy dworzec, stary zabytkowy budynek stał pusty. Miało być w nim kino, ale tymczasem stery, przynajmniej w weekendy przejmuje tu znany m.in. z Warszawy, Trójmiasta, Poznania i Wrocławia Targ Śniadaniowy. – Do dyspozycji naszych gości oraz samych wystawców mamy 1300 m2 zabytkowych wnętrz oraz ponad 900 m2 peronu będącego częścią zachowanego Dworca – mówi Krzysztof Cybruch, pomysłodawca i organizator Targu. – Tę właśnie przestrzeń chcemy zapełnić zdrową, często produkowaną tradycyjnymi sposobami żywnością od dziesiątków wystawców z Małopolski i innych części kraju. Zaproponujemy zakupy, które zaspokoją najbardziej wymagające podniebienia. Poza standardową ofertą pieczywa, przetworów, wędlin, nabiału, past, produktów sypkich, owoców, warzyw i innych, znajdą się tu także produkty kuchni z wielu stron świata. Stworzymy również bogatą ofertę kulinarną przygotowywaną przez małe koncepty kulinarne, manufaktury oraz krakowskie i małopolskie restauracje.
Dla wygody gości Targu na Retro Peronie rozstawiona będzie jedna z największych jadalni w tej części Polski, w której setki gości przy pysznej aromatycznej kawie, spędzą czas na śniadaniu czy lunchu w towarzystwie przyjaciół i najbliższych. – Targ Śniadaniowy – tłumaczy Cybruch – to nie tylko kulinaria. W ciągu tygodnia będziemy zapraszać na wernisaże i pokazy, koncerty i działania perfomatywne, animacje dla dzieci, warsztaty kulinarne, warsztaty z up’cycklingu, warsztaty tworzenia alternatywnych kosmetyków, spotkania z dietetykami i specjalistami wielu dziedzin. Przed nami festiwal sztuk wizualnych i nowych technologii oraz imprezy uzupełniające wydarzenia festiwalowe, które są wizytówką Krakowa. Nie zabraknie miejsca na spotkania autorskie, spotkania z historią i wiele innych działań.
Targ Śniadaniowy w Krakowie.
Miejsce: dawny Dworzec Kraków Główny.
Kiedy: Inauguracja 21-22. marca, następnie w każdy weekend (sb-nd) w godz. 9:00-16:00.
https://www.facebook.com/targsniadaniowywkrakowie
www.targsniadaniowy.pl
Zobacz też podobne artykuły
Szkoła w akcji
Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników zkolnych stołówek –takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie.
# Grzegorz Łapanowski, Szkoła na widelcuPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Nocny Market też w czwartki!
W każdy wiosenno-letni weekend, perony dawnego dworca Warszawa Główna Osobowa zamieniają się w targ kulinarny czynny do późnych godzin wieczornych. Dla fanów street foodu po zmroku, Nocny Market przygotował gratkę – od 1 czerwca działać będzie także w czwartki! Lato tuż tuż, a z ciepłych wieczorów żal nie korzystać – Nocny Market wydłuża więc kulinarny weekend o
# czwarte, Nocny Market, WarszawaNowe lokalizacje Targu Śniadaniowego
Razem z końcem września i pełnym rozkwitem jesieni zakończył się sezon Targu Śniadaniowego na trawie i w parkach. W ostatni weekend wspólnie celebrowaliśmy we wszystkich lokalizacjach ostatnie plenerowe śniadanie. Przez prawie pół roku mieszkańcy Warszawy, Poznania, Sopotu i Wrocławia co tydzień mogli na Targu zrobić zakupy u najlepszych dostawców i odpocząć po całym tygodniu pracy
# Targ ŚNIADANIOWY