Oprócz chleba będą też bułeczki, croissanty (najlepsze w Warszawie), drożdżówki i słodkie wypieki. Zaprezentujemy też designerskie akcesoria kuchenne, żeby pieczenie stało się jeszcze przyjemniejsze.
Wietnamskie kanapki Bánh mì zaserwuje Cafe La Ruina, po raz pierwszy na gościnnych występach w stolicy!
Podczas Święta Chleba premierę będzie miała książka „O chlebie” Elizy Mórawskiej, odbędzie się też spotkanie autorskie, będzie można zdobyć autograf autorki. Po dużym sukcesie wydawniczym książki „O jabłkach”, Eliza na bohatera swojej kolejnej książki wybrała wypieki. Dla swoich czytelników przygotowała 45 przepisów na wypieki na zakwasie i na drożdżach. Wersja limitowana książki została wydrukowana na papierze kukurydzianym.
PLAN DNIA:
11.00- 13.00 — Śniadanie! Wybór pieczywa od wszystkich naszych dostawców + konfitury + humusy oraz sałaty i pasty przygotowane przez Marysię Przybyszewską. Na rozpoczęcie chlebowego dnia nie ma nic przyjemniejszego niż zasiąść przy wspólnym stole i w rytmie francuskiej muzyki zjeść powolne weekendowe śniadanie. Zapraszamy! Wstęp 15 zł.
13.00 — Jakość czy ilość – dyskusja o komercyjnym wypieku pieczywa dobrej jakości poprowadzi Małgorzata Minta.
15.00-16.00 — Wiecie gdzie jest Muzeum Chleba? Na warszawskim Kamionku! Będziemy gościć Mariana Pozorka, jego twórcę i dobrego ducha, który o chlebie wie wszystko!
16.00-17.30 — Premiera książki „O chlebie” Elizy Mórawskiej Whiteplate (wyd. Full Meal) rozmowę poprowadzi Monika Brzywczy.
POBIERZ ZAKWAS: przez cały dzień będzie działał punkt wymiany zakwasu. Będzie można bezpłatnie otrzymać słoiczek z zakwasem lub przynieść swój na wymianę, dla tych, którzy chcą zacząć domowe pieczenie chleba. Dodatkowo przy tym stanowisku Tomek Morawiecki będzie udzielał porad w zakresie hodowania zakwasu i pieczenia chleba
Na stoiskach wystawców będzie można odwiedzić: Charlotte, Lukullus, Whomus?, Bake Shop, Cherry Tree, Makutra, Lakoguta, Stragan Smaków, Goodies Foodies & Wines, Bez wyrzeczeń, Słodki Słony, KFTN Gastro, Piekarnia Orientalna Tudel, WASA, Pieczywo Klonowski z Falenicy, Tomek Morawiecki, Słodki Słony, Przystanek Piekarnia, Ilovenature, Cafe La Ruina, ALPI Hummus, Młyny Stoisław, Piekarnia Aromat, Lodove, Kozia Zagroda.
Podczas Święta Chleba będzie można poczęstować się pyszną, świeżo parzoną kawą ziarnistą Jacobs w specjalnie kawiarnianej strefie.
Aranżację muzyczną przygotuje Basia Polańska.
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Rano – na kawę i chleb
Piękna przestronna przestrzeń przy jednej z ładniejszych i wciąż niedocenianych ulic warszawskiej Pragi. Stalowa jest jak berliński Neukolln, zwłaszcza, gdy patrzymy na nią popijając przelew i przegryzając pajdę świeżego chleba ze wiejskim masłem w Piekarni Rano, która działa tu od lipca. Długo się tu wybieraliśmy, w końcu udało się i dojechaliśmy do Rano w pewną jesienną
# Local Bakery, Mateusz Karkoszka, piekarnia, PIEKARNIA RANO, Praga, Rano, Stalowa, Weronika NogańskaCroque-demoiselle w szesnastej dzielnicy
Wakacje przed nami, może ktoś wybiera się do Paryża? Przedstawiamy wam Holiday Cafe, definicje paryskiego szyku w gastronomii. Wypełniona pięknymi paryżanami,kusi nowatorską kuchnią francuską. Z dala od piłkarskich emocji, bo znajduje się w cichej, ale bardzo modnej 16-tej dzielnicy. O tym stylowym miejscu pisze dla UST Edward Kanarecki. Miłośnicy niszowych magazynów z pewnością znają słynny Holiday Magazine.
# croque-demoiselle, Daniel de la Falaise, Edward Kanareck, Franklin Azzi, Holiday Cafe, Holiday Magazine, Paris, ParyżChleb z Jessicą Bongibault
Charlotte zaprasza na warsztaty poświęcone wypiekowi tradycyjnego chleba francuskiego w domowej kuchni bez użycia maszyn i w oparciu o tradycyjne francuskie receptury. Dowiecie się także, co łączy francuskie i żydowskie wypieki. Podczas warsztatów przygotujecie chleb pszenny na zakwasie, chleb żytni oraz fougasse od podstaw – od przygotowania zakwasu na chleb pszenny, przygotowania ciasta właściwego, rozciągania, formowania,
#