Temat główny brzmi „Alternatywnie”, czyli jak? W ostatnim czasie niezwykle popularne stały się alternatywne metody parzenia kawy, m.in. aeropress, chemex, dripper czy cold brew, na dobre zagościły w polskich kawiarniach. Nie oznacza to wcale, że kawiarnie muszą się skupić wyłącznie na takim rozumieniu hasła przewodniego. Temat zakłada również możliwość subiektywnej interpretacji, która może zaowocować nowymi, niekonwencjonalnymi rozwiązaniami. Temat główny to inspiracja do opracowania indywidualnych propozycji kawiarni festiwalowych. Z pewnością będzie „Alternatywnie”!
Kawiarnie festiwalowe:
Cafe Me+Me, Cafe Plakatówka, Cophi, Czytelnia, Dwóch Takich, Frykasy Rarytasy, Jaskółka, Kawiarnia Krucza 23, Kubek I Ołówek, Labour Cafe Deli & Co-working, Latawiec, Miłość Kredytowa 9, Nancy Lee, Relax Cafe Bar, sztuka umiaru, WarsandSawa, Wrzenie świata.
Festiwalowa kawa podlega ocenom uczestników KFW. Uczestnicy festiwalu oddają swoje głosy za pośrednictwem specjalnej ankiety. Po zsumowaniu głosów zostanie przyznana Nagroda Publiczności.
Menu obowiązuje w dniach 18-24 kwietnia 2016 r. w lokalach zgłoszonych do KAWA Festival Warszawa i posiada ujednolicony cennik. Weź udział w degustacji i wybierz najlepsze menu! Ankiety do głosowania na najlepsze menu festiwalowe dostępne będą od pierwszego dnia wydarzenia.
Pierwsza edycja KFW miała odbyła się w listopadzie minionego roku, skupiając się na temacie “Espresso”. Wysoka frekwencja gości odwiedzających w tym czasie warszawskie kawiarnie dowiodła, że spontaniczna formuła festiwalu przypadła im do gustu. W wyniku ich ocen Nagroda Publiczności powędrowała do kawiarni Sztuka Umiaru, która zachwyciła puszystym espresso z nutą kokosową w towarzystwie torcika czekoladowego z czarną porzeczką.
Śledź nas na Instagramie! instagram.com/kawafestival
kawafestival.pl/warszawa
Patroni medialni: Radio Zet Chilli, Magazyn Usta, Zwykłe Życie, SlowLife food&garden
Kawa festiwalowa – 6 PLN
Deser festiwalowy – 7 PLN
W zestawie – 10 PLN
Zobacz też podobne artykuły
Kawa, rośliny i sport
Cała kawiarnia tonie w kwiatach, rośliny stoją na podłodze, w oknach. Przy wejściu mały gąszcz, w nich ukryte dwa fotele. W tej roślinnej enklawie można się zaszyć, by wypić perfekcyjne espresso lub aromatycznego dripa, zjeść domowe, jeszcze ciepłe pain au chocolat albo delikatny sernik. Poczytać, posiedzieć, pomyśleć. I spotkać przemiłych właścicieli, Anię i Kubę. USTA
# Ana Markowiak, Błażej Stempin, Brisman, coffee, kawowoy bar, Kuba Markowiak, Mateusz Gaca, Piece of Cake, Poznań, Ralf Rüller, rośliny, seks, The BarnPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Kawa zimna i awangardowa
Lato w pełni, temperatury wysokie. Idealna pogoda na kawę na zimno. Oczywiście można pozostać wiernym iced latte, americano na lodzie albo cold brew, ale jeśli macie ochotę na coś nowego – zachęcamy do spróbowania kawowych napojów dostępnych w wybranych warszawskich kawiarniach. Nitronic, hibiskus tonic espresso, orangepresso, capuorange, espresso shakerato czy pistachio shakerato. Oto 9 awangardowych
# Aperol Espresso, kawa, nitro, orangecapu, oranginoKto był naj?
Wiosenna edycja Festiwalu Restaurant Week “Emocje na talerzach!” dobiegła końca. W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce, przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób. Z dumą ogłaszamy wyniki Festiwalu! Już od 25 sierpnia do 3 września odbędzie się kolejna edycja Fine Dining Weeka w Warszawie, natomiast kolejna ogólnopolska edycja Festiwalu Restaurant
#