Grzyby rzecz magiczna – zapewnia Paulina Ołowska, artystka, której prace prezentuje nowojorska MOMA i londyński Tate, jedno z najgłośniejszych dziś nazwisk sztuki współczesnej. Jest to pierwszy wywiad, którego Paulina udziela polskiej prasie od wielu lat! Żeby go przeprowadzić wyprawiliśmy się do Rabki, w której artystka mieszka i organizuje swoje akcje artystyczne pod nazwą Mycorial Theatre. Grzyby i artyści – to długi i zażyły związek. Jak pisze w swoim felietonie Anna Królikiewicz Dla pisarzy, poetów, muzyków i malarzy były i są sposobem na poszerzanie pola percepcji, poznawanie prawdy .
Paul Stametes, amerykański naukowiec idzie jeszcze dalej twierdząc, że mogą okazać się zbawieniem dla naszego świata. Posłuchajcie jego wystąpienia na Ted’ex, w którym opowiada jak potrafią oczyszczać glebę, zwalczać insekty, bakterie czy wirusy! My na naszym rodzinnym gruncie razem z Martą Wrzosek (mykolożką) i Zbyszkiem Kmieciem, przyglądamy się migracjom grzybów grzybom, nieoczywistym, mylącym. Złotak wysmukły, babie uszy, łuszczak – jeśli jeszcze ich nie znacie – przeczytajcie koniecznie!
Grzyb, pleśń – to niezbędny składnik wielu procesów w kulinariach – o zakwasie, serach, wędlinach, których by bez nich nie było pisze najlepszy w tej dziedzinie specjalista w naszym kraju Gieno Mietkiewicz. Mamy jeszcze dla was materiał o Grzybolągach czyli, coraz bardziej u nas popularnych grzybach egzotycznych: boczniaku, nameko, shiitake, soplówce jeżowatej. Odwiedziliśmy ich producenta w podlubelskiej Dąbrowce i poprosiliśmy Michała Gniłkę by podał kilka przepisów na ich podanie. Jeśli już naspacerujecie się po wilgotnych i mrocznych polskich lasach chwilę odmiany znajdziecie w naszej sekcji poświęconej Kalifornii – USTA dla was opisują najlepsze miejsca w San Francisco, zwiedzają winiarnie w Napa Valley, rozmawiają z szefem kuchni Tartine Bar, Nicolasem Ballą, odkrywając (a jednak) jego polskie korzenie.
Życzymy milej lektury i pięknej jesieni!
Zobacz też podobne artykuły
Od Dogpatch po Sunset
Jeśli macie w głowie obrazek hipisowskiego miasta jak z filmu „Obywatel Milk”, kolorowego, liberalnego, walczącego o wolność – San Francisco spełni wasze oczekiwania. W nowym numerze UST opisujemy dla was najciekawsze miejscówki tego miasta. Wciąż jest jednym z najbardziej otwartych i zróżnicowanych społeczeństw. Pod względem narodowości, orientacji seksualnej, ale i gastronomii. Kuchnia japońska, chińska, meksykańska
# GUIDE, San FranciscoAlchemiczka
Jej obrazy i instalacje znajdują się w kolekcjach Muzeum Pompidou w Paryżu, nowojorskiego MoMA czy Tate Modern w Londynie. The New York Times umieścił właśnie Paulinę Ołowską, podsumowując rok w gronie najważniejszych 28 kreatywnych postaci kultury w 2016 roku obok m.in Michelle Obamy, Isabelle Huppert, Donatelli Versace, Lady Gagi czy Tom Ford. Niestety w Polsce mówi i pisze
#Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Klopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda Wrzeszcz