Ten duet gra, jak należy. Wychłodzeni po nadmorskim spacerze wypiliśmy jeden z licznych naparów z, jak zwykle tu, suszonych na miejscu zbiorów zimowych owoców i ziół z lata. Po tym gęsta, bardzo sycąca aksamitna buraczana zupa wegańska z mnóstwem prażonych orzechów i oliwą estragonową, a do niej collins buraczany z ginem i różaną wodą! Ziemne smaki bulw i przedwiośnia wspinają się wyżej w stronę płatków kwiatów – to niewątpliwie najbardziej interesujący naszym zdaniem koktail w karcie. Śledź z ciepłą śmietaną chrzanową i kandyzowaną skórką cytrynową – zaskakująco odświeżający i lekki. Chrupiące ziemniaczane kopytka z gzikiem na ciepłej, pysznej porowo-groszkowej potrawce dla wegetarian, karkówka z dzika idealnie upieczona na modrej kapuście z pomarańczami i puree z zielonego jabłka: świetne, doskonale zbalansowane, bezpretensjonalne i nowocześnie podane na tradycyjnych kamionkach z Bolesławca ! A najlepsze się nie zmieniło: nasza ukochana francuska najprawdziwsza zupa cebulowa została w karcie, pewnie nie tylko my jesteśmy jej fanami, w pełni na to zasługuje !
ps. zapomniałam o bardzo dobrej tarcie cytrynowej zdekonstruowanej, rześkiej, kwaśniej, z ciepłą bardzo maślaną kruszonką, którą ładnie osadza kwaśność.
Tekst i zdjęcia: Anna Królikiewicz
Zobacz też podobne artykuły
Jesień w osobowej
Kilka dni temu mieliśmy przyjemność degustować nową jesienną kartę w Głównej Osobowej w Gdyni. Jest w niej sporo klasyków jak tatar czy stek Bavette, ale jest też kilka ujmujących, nowatorskich ciekawostek, na przykład świetna dynia z kardamonem czy koktajl na bazie syropu z chleba żytniego. Główna Osobowa to lokal całodzienny. Czynny już od 8 rano, gdy
# Filip Kozarski, Głowna Osobowa, jarzębina drink, jesien, kolacja Trójmiasto, lunch, menu, OBIAD, Tomasz Kuberna, TrojmiastoFala, sople i czeczot
Realizują spektakularne i często wyróżniane przez międzynarodowe konkursy wnętrza dla gastronomii. Piękne wrocławskie Bistro Dinette, Cukiernia Nanan czy Restauracja Campo wyszły spod ich ręki. Teraz Buck Studio debiutuje na gruncie warszawskim! Opasły Tom to duża i dobrze przemyślana przestrzeń, jedna z najładniejszych dziś warszawskich restauracji. Dominika i Paweł opowiedzieli nam od projektowaniu, materiałach i nagłych
#W mieście smoka. Przewodnik po Krakowie 2020
Dawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#W KONTRZE DO GWIAZD
Jakub Józef Orliński to śpiewak trudny do zaszufladkowania. W pełni świadom tego, jakimi prawami rządzi się operowy świat, w którym żyje. Znając system, wie, jak przekraczać granice, aby stworzyć nową jakość i zachwycić publiczność. Drzemie w nim niesamowita energia, która na zawołanie budzi się, by wykrzyknąć: „Głos to całe ciało! Widzę, że mamy te same słabości
# Jan Jakub Orliński