Tym razem szczególną uwagę poświęcimy palarniom kawy. Jest ich w Polsce i na świecie coraz więcej, dbają o to by sprowadzać, najlepszej jakości ziarna i wypalać je tak, by po zmieleniu i zaparzeniu dawały jak najciekawszy smak. Poznacie wiele z nich, w tym także berlińską Five Elephant.
Nasze święta to nie tylko targi, możliwość, aby kupić piękne, wysokiej jakości przedmioty od starnnie wyselekcjonowanych wystawców, lecz także część teoretyczna – wykłady, warsztaty i spotkania. Już możemy zapowiedzieć niektóre z nich. Nasze zaproszenie przyjął magazyn poświęcony kulturze kawowej Standart, jego redaktor naczelny, Michal Molcan opowie podczas naszego święta o swoich ulubionych kawiarniach na świecie. Five Elephants poprowadzi zaś warsztaty kawowe.
PLAN DNIA:
13.00, 15.00, 17.00 – Jak wypalać ziarna – prezentacja na stoisku JAVA Coffee Company
14:30-16. 00 – warsztat „Better Water for Coffee Brewing at Home” prowadzony przez baristę i kawowego chemika Ian’a Johnston’a z Five Elephant. Dowiecie się na nim, jaki wpływ na proces parzenia kawy ma jakość wody. Czeka na Was solidny pakiet porad i tricków do wykorzystania w domu oraz odrobina praktyki w postaci interaktywnego cuppingu (lista zamknięta)
16.00 – Pomiędzy ustami, a brzegiem filiżankI. O serwisach do herbaty i kawy ze zbiorów Muzeum Warszawy i nie tylko opowie kurator Monika Siwińska (wstęp wolny).
ORGANIZATORZY: USTA, MYSIA 3
Partnerzy: Muzeum Warszawy
https://www.facebook.com/events/1903960919923835/
Dziennikarzy i media zapraszamy do kontaktu: bartkowiak@ustamagazyn.pl
Wystawcy: Five Elephant Coffee & Cake, Standart, FORUM, Mosko Ceramics, TheTea, MOD, ARTI UNICI world, MISS MELLOW, Andrzej Bero, DOTS Chocolate, Manufaktura Cieleśnica, KOOE studio ceramiki, Czajnikowy.pl – dobra herbata, Blanca Tea Brothers and Sisters Kombucha, Przegryź, Java Coffee Company, Nancy Lee, Coffee Republic, Herbaty Czas, Soyoosh, Czarna Fala, Mleko Living, PoPo ceramics, SOTE, La Vietnamita -Vietnamese Eatery, ZIOLOVE