Niech lokalizacja was nie zmyli. Pod numerem trzecim na Carrefour de L’Odéon w Paryżu mieszczą się dwa sąsiadujące ze sobą bistra pod tą samą nazwą. Oba należą do L’avant Comptoir jednak różnią się mocno serwowanymi daniami. Starszy, dziewięcioletni, a zarazem pierwszy lokal należący do Yves Cameborde nawiązuje do smaków ziemi. W menu znajdziemy tradycyjne francuskie przekąski na bazie wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Karmelizowany boczek podany w eleganckim garnuszku, białe kiełbaski z marynowaną cebulką czy kanapka z długo pieczoną wieprzowiną z sosem musztardowym to przykłady tylko niektórych przystawek, których warto spróbować. Podczas naszej wizyty udało nam się na chwilę złapać właściciela i zapytać o ideę bistronomii. Powiedział, nam że przyjemność płynąca ze smaku, nie powinna zależeć od ceny składników, ale od sposobu w jaki są przyrządzane. Tanie składniki powinno się traktować z taką samą dbałością jak te drogie.
Wystrój lokalu nie jest przypadkowy, podwieszone menu pod sufitem zachęca do przejścia się po okalu, w celu zobaczenia każdej pozycji w karcie. W L’avant Comptoir nie ma także miejsc siedzących, gdyż Yves zauważył, że ludzie potrzebują dodatkowych bodźców aby móc złapać bezpośredni kontakt między sobą. Miejscowi uwielbiają spędzać czas przy rozmowach i dobrym jedzeniu, a właściciel bistra przy Odeonie jedynie chce im to jeszcze bardziej ułatwić. Aby dać upust swoim emocjom w trakcie lub po posiłku można też zapisać jakąś myśl na ścianie ingerując w wystrój tego miejsca. Turyści zazwyczaj tworzą krótkie recenzje, inni zapisują anegdotki lub żarty.
W sąsiadującym bistro, które jest młodszym, dwuletnim bratem pierwszego L’avant Comptoir odkryjemy smaki morza i oceanu. Ceviche, ostrygi i esencjonalne buliony rybne podawane są z pieczywem na zakwasie autorstwa Thierrego Bretona, który ma jedną z najlepiej prosperujących piekarni w Paryżu. Warto też wspomnieć o wiejskim maśle z Normandii, które przyjeżdża każdego tygodnia do stolicy w wielkiej bryle – specjalnie na potrzeby lokalu. Dzięki temu podczas wizyty w L’avant comptoir możemy rozkoszować się prostymi smakami w najlepszej formie.
Mówiąc „bistro” myśli się również o winie. Znajdziemy tu i wyłącznie naturalne wina pochodzące z Francji. Jest to bardzo ważny aspekt, ponieważ Francja boryka się z nadprodukcją win niskiej jakości. Winiarze win naturalnych wychodzą z założenia, że idealne wino to takie, które zostało wytworzone siłami natury, przy jak najmniejszej pomocy człowieka. A jakby nie patrzeć cała ideologia bistronomii właśnie na tym polega – jak najmniejsza ingerencja, jak najwięcej smaku.
tekst i zdjęcia: Dagmara Rosiak (Głodna)
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#W mieście smoka. Przewodnik po Krakowie 2020
Dawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#Praga – nasz przewodnik
Praktycznie nietknięta przez II wojnę światową, Praga jest niewątpliwie jedną z najpiękniejszych europejskich stolic. Ale jak to bywa w przypadku takich piękności – jej uroda jest zarówno błogosławieństwem, jak i przekleństwem. To proste – wpaść tu na moment, by zanurzyć się w eklektycznej mieszance gotyku i baroku, głęboko zaciągając się historią, zagubić się w wąskich
#Przewodnik po Slow Polsce
Tegoroczne lato minęło nam głównie na wycieczkach krajoznawczych i poznawaniu urokliwych miejsc w Polsce. Odwiedziliśmy kameralne domy na skraju boru, urokliwe osiedla nad morzem, modernistyczne wille a nawet zamki! Zebraliśmy dla Was wszystkie te miejsca w przewodniku i dzielimy się nimi z Wami, byście mogli zaplanować jesienne wypady za miasto. Nadmorski modernizm Jadąc nad polskie morze chcemy
#