9 lutego, w warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria, odbyła się doroczna Gala CCIFP, której motywem przewodnim był francuski szampan. Tegoroczna uroczystość, była nie tylko doskonałą okazją do nawiązania wartościowych kontaktów, ale także dostarczyła niezapomnianych wrażeń smakowych. Ponad 500 gości uczestniczyło w tym wydarzeniu, w tym m.in.: prezesi największych firm z kapitałem francuskim, reprezentanci świata kultury, polityki oraz mediów. W tym roku do przygotowania kolacji na Gali zostali zaproszeni cenieni w środowisku kulinarnym Szefowie kuchni: Philippe Mille, Wojciech Modest Amaro oraz Maciej Majewski, którzy wspólnie mogą się pochwalić aż trzema gwiazdkami Michelin – najwyższym wyróżnieniem w świecie gastronomii. Serwowanym podczas Gali daniom towarzyszyły specjalnie wyselekcjonowane na tę okazję szampany, podkreślające walory smakowe przygotowanych potraw.
Philippe Mille od 2010 roku jest szefem kuchni restauracji Le Parc oraz Brasserie Le Jardin w posiadłości Domaine Les Crayères. Wielokrotnie zdobywał najważniejsze nagrody świata kulinarnego. Jego talent został doceniony również przez recenzentów Przewodnika Michelin, którzy wyróżnili go dwiema gwiazdkami. Kuchnia Mille’a zbudowana jest wokół trzech osi, jakimi są: produkt, sposób jego przyrządzenia oraz przyprawienia. Na Gali CCIFP Szef Mille przygotował danie główne: delikatne małże Św. Jakuba z nutą cytrusową i esencją z szampana oraz słupki z buraka żółtego i kandyzowanego selera, którym towarzyszyły płatki pieczarek brunatnych z chrupiącą posypką z kasztanów. Smak dania podkreślił Champagne Perrier-Jouët Blason Rosé.
Wojciech Modest Amaro był odpowiedzialny za przygotowanie zimnej przystawki oraz deseru dla gości Gali CCIFP. Wojciech Modest Amaro to najbardziej uznany na świecie polski kucharz. W 2012 roku atelier Amaro jako pierwsza restauracja w Polsce została wyróżniona przez przewodnik Michelin Wschodzącą Gwiazdką, a w 2013 roku ta „promesa” została zmieniona na pełnowartościową, historyczną, pierwszą dla Polski Gwiazdkę Michelin. Zimną przystawką przygotowaną przez Szefa Amaro był śledź na sałatce z awokado, ogórka i kwiatów kopru włoskiego, przykryty pianą z szampana, ginu i koperku z karmelizowanymi igłami świerku. Smak przystawki podkreślił szampan Champagne Marquis de Bel Aires Brut. Natomiast deser, który zaserwował gościom to bakłażan gotowany w syropie z czarnego bzu z lodami chałwowymi i słonym makiem. Do tego dania idealnie pasuje szampan z dominującym szczepem pinot noir – Champagne Drappier Carte d’Or Brut.
Maciej Majewski od 2014 roku jest szefem kuchni warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko – francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Na Gali CCIFP Szef Majewski przygotował ciepłą przystawkę – grasica cielęca z pietruszką i fenkułowo-cytrynową gremolatą, oraz wariację wokół sera Chaource, gdzie tradycja harmonijnie łączy się nowoczesnością.
Gala CCIFP jest jednym z najważniejszych, dorocznych wydarzeń organizowanych przez Francusko-Polską Izbę Gospodarczą, która zrzesza ponad 450 polskich i francuskich firm. Warto pamiętać, że Francja jest jednym z największych inwestorów zagranicznych w naszym kraju, a skumulowana wartość francuskich inwestycji wynosi blisko 18 mld euro, co przekłada się na ćwierć miliona stworzonych miejsc pracy. Gala jest zatem doskonałym momentem do promocji Francji w Polsce i nawiązywania relacji pomiędzy polskimi i francuskimi przedsiębiorcami.
Partnerami Gali organizowanej przez Francusko-Polską Izbę Gospodarczą są: Bank BGŻ BNP Paribas, DS Automobiles, France 24, Orange Polska, Parfums Christian Dior, Pierre Fabre Dermo-Cosmétique Polska i marka AVENE, Sanofi, Sofitel Warsaw Victoria oraz Wyborowa Pernod Ricard. Partnerami medialnymi Gali są: Kuchnia +, Lepetitjournal.com, L’Officiel Polska, Magazyn USTA, My Company Polska oraz Warsaw Business Journal. Partnerami wspierającymi są: Eleganza Palace, Eventwide Warszawa, Gastro Magic Service oraz Wine Avenue. Partnerami strategicznymi CCIFP są: Auchan Polska, Carrefour Polska, PSA Groupe – Citroen, DS. Automobiles, Peugeot, Orange Polska.
Zobacz też podobne artykuły
Szampan na gali
9 lutego, w warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria, odbędzie się doroczna Gala CCIFP, której motywem przewodnim będzie francuski szampan. Wykwintne menu skomponują Szefowie kuchni: Philippe Mille z Restauracji Le Parc w Zamku Les Crayères w Szampanii (2* Michelin), Wojciech Modest Amaro z Atelier Amaro (1* Michelin) oraz Maciej Majewski z warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne. Doroczna Gala CCIFP w
#Singapore Food Festival 2020
Pośród miłośników jedzenia Singapur słynie ze swojej różnorodności. Można tu odkrywać smaki z wielu zakątków świata, zarówno te street foodowe jak i nagradzane gwiazdkami Michelin. Singapore Food Festiwal to ich święto, które pierwszy raz od 27 lat odbędzie się w wirtualnej formie. Dzięki temu festiwalowicze z całego świata będą mieli okazję wziąć udział wirtualnie w
#Rewiry gościnności
„Kelner na służbie posiada tylko jedną godność, a tą jest nienaganne obsługiwanie gości” – pisał Hrabal w „Obsługiwałem angielskiego króla”, ale w Polsce etos pracy kelnera nie istnieje albo występuje w szczątkowej formie. A przecież to od obsługi w dużej mierze zależy udane wyjście do restauracji. Bohaterami naszego tekstu są ludzie, którzy potrafią sprawić, by
#Kino kulinarne na Trasatlantyku
Już za tydzień wyruszamy do Poznania, by delektować się wyselekcjonowanym filmami o tematyce kulinarnej i wyjątkowymi kolacjami towarzyszącymi filmom. Od 9 do 13 sierpnia podczas festiwalu Transatlantyk odbędzie się trzecia edycja Kina Kulinarnego. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, zostało przygotowane z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym w Berlinie. Kuratorem berlińskiego i poznańskiego programu jest Thomas
# Kino Kulinarne, transatlantyk