JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

KUK na Barce nabiera



Korean MIRAcle to druga odsłona cyklu KUK na BARCE. Koreańska kuchnia jest jedną z najzdrowszych na świecie, głównie dlatego, że bazuje na sfermentowanych pastach (sojowej i krewetkowej) oraz kiszonkach (jak na przykład znane na całym świecie kimchi). Znajdziecie tam długo marynowane i duszone mięsa, świeże wywary i moc warzyw. Tradycyjna kuchnia koreańska, mimo że bazuje na smakach niezwykle pikantnych, wykazuje się dużą dbałością o harmonię kontrastujących ze sobą aromatów. Słodycz równoważona jest kwaśnymi dodatkami, daniom o właściwościach rozgrzewających towarzyszą te o właściwościach chłodzących, a pikantne smaki serwowane są wraz z łagodnymi. W Polsce kuchnia jest bardzo mało znana, w Krakowie jest dosłownie kilka miejsc, gdzie można zjeść tradycyjne, koreańskie dania, a jednym z takich miejsc jest dom Miry Park.


Mira Park mieszka ze swoją rodziną w Krakowie od ponad 8 lat. Najmłodsza z sześciu sióstr, urodzona i wychowana w mieście Haenam, w którym dobrze znana jest ze swoich umiejętności i pasji do gotowania. Gotować nauczyła się w domu rodzinnym, w miłości do świeżych składników i przypraw, które rosły w ogródku lub w okolicy morza. Na codzień jest związana z projektem Eataway, z którym organizuje kolacje we własnym domu. Jest jednym z najbardziej popularnych Kucharzy Eataway, stolik u Miry jest zazwyczaj pełen i rezerwowany z dużym wyprzedzeniem. Uwielbia gościć, karmić i promować koreańską kulturę. Barka postanowiła zaprosić ją na pokład i tym samym w drugi weekend marca będziecie mogli poznać Mirę i jej kulinarne zdolności.


W menu:

  • Kurczak słodko-kwaśny

  • Pikantna wieprzowina z pastą gochujang

  • Japchae – wegański makaron z batatów z grillowanymi warzywami i grzybami

  • Danie dla dzieci: Słodki kurczak – delikatne udka kurczaka z warzywami, podane z koreańskim ryżem

  • Deser: tradycyjne ciastko ryżowe ze słodkim nadzieniem z czerwonej fasoli


O festiwalu kulinarnym KUK na BARCE


KUK na BARCE to wyjątkowy weekend i jedyny taki czas w żegludze, kiedy stery Barki przejmuje KUK, a cała załoga schodzi pod pokład, by przygotowywać dla Was strawę. Impreza odbywa się cyklicznie. Na każdą edycję zapraszamy innego szefa kuchni. Wyławiamy nietuzinkowe postacie, które pomogą odkryć nowe, kulinarne lądy, przybliżą hity w tradycyjnych odsłonach prosto z ulicznego targu czy kuchni wielopokoleniowej rodziny, gdzie przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie. KUKiem może być zarówno lokalny, kreatywny szef, jak i utalentowany przybysz z dalekich krajów, który zaczarował nas swoją pasją, talentem kulinarnym i chęcią podzielenia się rodzimą tradycją. Smakuj z nami nowe doznania, ahoj kulinarna przygodo!

Zdjęcia: Michał Ziębowicz

 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin