




Zanim Henryk Babiński stał się kulinarnym guru Paryża, poszukiwał złota i cennych złóż – od Gujany po Syberię. Do dziś nie do końca wiadomo, dlaczego swoje wiekopomne dzieło Gastronomie Pratique” podpisał pseudonimem Ali-Bab. Słynna „Gastronomie Pratique”, zwana też biblią smakoszy, wraz z kolejnymi wydaniami przybierało na wadze, tak jak jego autor. Opublikowana po raz pierwszy w
# Ali Bab, Gastronomie pratique, Henryk Babiński, Magdalena Kasprzyk-ChevriauxOd pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#W listopadzie mieliśmy wyjątkową przyjemność porozmawiać i wziąć udział w warsztatach holenderskiej „eating designerki” Marije Vogelzang (organizowane w ramach konferencji Undiscovered – Stories about experience), która prozaiczny proces jedzenia potrafi zamienić w nieoczekiwane doświadczenie i spontaniczną zabawę. To ona kazała azjatyckim szefom kuchni zanurzać nosy w talerzach, jeść bez pomocy rąk, gości w restauracji karmiła
# Eindhoven, food design, Marije Vogelzang, Sharing DinnerDawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#