Właśnie dzięki niemu produkt, który kojarzy się z jednorazowym użyciem, stał się przedmiotem dnia codziennego, wielorazowego użytku. Z czasem stał się również ikoną współczesnego designu użytkowego. Świat docenił genialny w swej prostocie pomysł ale również, a może przede wszystkim wyjątkową funkcjonalność i ergonomię produktu, który trzymany w ręku, leży “jak ulał”.
Pomysłodawcą i autorem rodziny „zgniecionych” jest Holenderski artysta Rob Brandt, który stworzył markę pod własnym nazwiskiem. O swoim stylu mówi, że jest to zgrabne balansowanie pomiędzy sztuką a kiczem. W skład rodziny „zgniecionych” wchodzą śnieżnobiałe ceramiczne kubeczki w rozmiarze XL, średnim oraz maleńkie do espresso. Ich pomysł zrodził się w głowie Roba Brandta w 1975 roku i od tego czasu produkowane są w niezmienionym kształcie w Holandii pod czujnym okiem Roba. Do wyrobów ceramicznych w 2011 roku dołączyły szklanki wykonane ze szkła pochodzącego z recyklingu. Największym i najmłodszym (produkowany jest od 2011 roku) członkiem rodziny „zgniecionych” jest imponujący wazon, który może również służyć jako cooler.
Zobacz też podobne artykuły
BESTIA
Rodrigo Larios, mój eks-szwagroszczak, to prawdziwa bestia – tyleż w sensie metaforycznym, co quasi-dosłownym. Ta impulsywna, radykalna, obdarzona potężną posturą i płomiennym spojrzeniem alfa od lat mieszka w meksykańskiej selwie i tam realizuje swoje architektoniczne fantazje. Tworzone przezeń kuriozalne konstrukcje przypominają gniazda gigantycznych insektów. Jak każdy „szalony” architekt, Larios bez skrępowania operuje skalą: living room
#Alchemiczka
Jej obrazy i instalacje znajdują się w kolekcjach Muzeum Pompidou w Paryżu, nowojorskiego MoMA czy Tate Modern w Londynie. The New York Times umieścił właśnie Paulinę Ołowską, podsumowując rok w gronie najważniejszych 28 kreatywnych postaci kultury w 2016 roku obok m.in Michelle Obamy, Isabelle Huppert, Donatelli Versace, Lady Gagi czy Tom Ford. Niestety w Polsce mówi i pisze
#Kawa, rośliny i sport
Cała kawiarnia tonie w kwiatach, rośliny stoją na podłodze, w oknach. Przy wejściu mały gąszcz, w nich ukryte dwa fotele. W tej roślinnej enklawie można się zaszyć, by wypić perfekcyjne espresso lub aromatycznego dripa, zjeść domowe, jeszcze ciepłe pain au chocolat albo delikatny sernik. Poczytać, posiedzieć, pomyśleć. I spotkać przemiłych właścicieli, Anię i Kubę. USTA
# Ana Markowiak, Błażej Stempin, Brisman, coffee, kawowoy bar, Kuba Markowiak, Mateusz Gaca, Piece of Cake, Poznań, Ralf Rüller, rośliny, seks, The BarnKawa zimna i awangardowa
Lato w pełni, temperatury wysokie. Idealna pogoda na kawę na zimno. Oczywiście można pozostać wiernym iced latte, americano na lodzie albo cold brew, ale jeśli macie ochotę na coś nowego – zachęcamy do spróbowania kawowych napojów dostępnych w wybranych warszawskich kawiarniach. Nitronic, hibiskus tonic espresso, orangepresso, capuorange, espresso shakerato czy pistachio shakerato. Oto 9 awangardowych
# Aperol Espresso, kawa, nitro, orangecapu, orangino