Ale co dla nas ważniejsze, chcemy pokazać, jak aktywnie spędzać czas z dziećmi – dlatego do współpracy zaprosiliśmy stowarzyszenia, które organizują ciekawe warsztaty. Działają na co dzień w Warszawie, ale może ich jeszcze nie znacie. Warto się z nimi zapoznać. Dodatkowo chcemy posłuchać, co o dzieciakach i ważnych aspektach bycia z nimi sądzą specjaliści – bardzo nam miło, że nasze zaproszenie przyjęła Krystyna Starczewska – jedna z najwybitniejszych nauczycielek, pedagog z wielkim sercem, założycielka pierwszych społecznych szkół w Polsce, nazywana współczesnym Korczakiem. Będziemy mogli posłuchać o jej autorskim podejściu do wychowywania. Grzegorz Łapanowski jest znanym szefem kuchni, ale od kilku lat prowadzi też fundację Szkoła na widelcu, która stara się zreformować szkolne stołówki. Zna tysiąc patentów, jak sprawić, by dzieciaki jadły lepiej, zdrowiej, jak poprowadzić te ciężką momentami batalię.
A że przed nami także Dzień Matki i Dzień Ojca nie zabraknie też pięknych przedmiotów, które mogą stać się upominkami dla mamy i taty. Będą też smakołyki dla dużych i małych. Spędźcie tę wyjątkową sobotę z cała rodziną na Mysiej3! Co tu dużo mówić, zróbmy sobie razem Dzień dziecka!
PLAN DNIA:
11.00 – Z czego składam się ja? warsztaty twórcze platformy edukacji artystycznej Spotlight Kids
Z czego składa się dzieło sztuki? Niektórzy twierdzą, że wystarczy dobra kompozycja. A ja, z czego składam się ja? Mam oko, a nawet dwa, ręce, nogi i całe mnóstwo części – tylko co sprawia, że jestem sobą? Za pomocą techniki druku wypukłego stworzymy graficzne portrety nas samych, zastanowimy się nad funkcją znaku i symbolu i poszukamy tego, co nas różni i tego, co łączy nas w całość, nas ludzi, dzieci, istoty na Ziemi.
Zajęcia zaczynamy o 11.00, potrwają godzinę. Liczba osób ograniczona, obowiązują zapisy. Koszt warsztatu 25 zł. Zapisy
12.00 – Misja Stołówka – o dobrym żywieniu dzieci w teorii i praktyce opowie Grzegorz Łapanowski, założyciel Fundacji Szkoła na widelcu
13.00 – Krystyna Starczewska filozof, pedagog, prekurskorka szkolnictwa spolecznego w Polsce, założycielka i wieloletnia dyrektorka zespolu szkoł Bednarska opowie o swoim podejeściu do wychowania
14.00 – Unschooling, szkoła demokratyczna – rewolucja w edukacji,
spotkanie z Marianna Kosińska założycielką Fundacji Bullerbyn i pierwszych w Polsce szkół demokratycznych
15.00 – trening ze SNIEŻNYMI POTWORAMI (bezpłatnie)
11.00-18.00 przez cały dzień dzieci będą mogły pobawić się wyjątkowym instrumentem, stworzonym przez polskich projektantów specjalnie dla dzieci. Musicon Club pozwala na spontaniczną zabawę dźwiękiem, tworzenie i wykonywanie własnych utworów muzycznych. Jego wyjątkowa konstrukcja pozwala dotknąć, zobaczyć i usłyszeć efekty wszystkich tych eksperymentów, rozwija kreatywność, uzdolnienia muzyczne, matematyczne i programistyczne (bezpłatnie)
WYSTAWCY: choochoo., Purite, Naturalnie na patyku, Projekt Dzioopla, MISS MELLOW, Vanity Nap, MILLE, Derma Polska, GingerOrganic Copenhagen, SNIEZNE POTWORY, SPOTLIGHT KIDS, Kollale, Jacobsony, Sucré – Lody Naturalne, AGATA BIELEŃ, Detoxikate • Kasia Knioła, Wydawnictwo Dwie Siostry, Karmiuszka, COOKie, Musicon Club, O JEJU, Kopytko Mamuta, L’amulette, Fundacja Bullerbyn na rzecz wspólnoty dzieci i dorosłych, Lili Living, MOD.
Zobacz też podobne artykuły
Szkoła w akcji
Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników zkolnych stołówek –takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie.
# Grzegorz Łapanowski, Szkoła na widelcuWzór na smak
Na początku kwietnia ukazała się kolejna książka kulinarna, przygotowana i wydana przez zespół UST. Ty razem jest o smakach, o tym dlaczego słodki lubi kwaśny, a kwaśny gra ze słonym. O tym, co to jest umami, jaka jest rola konsystencji i kolorów. Z czym połączyć bakłażana, truskawki, ryby. Autorem „Wzoru na smak” jest Grzegorz Łapanowski,
# Grezgorz Łapanowski, Wzór na smakKlopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda WrzeszczSalon smakoszy
Nawet Magda Święciaszek i Grzegorz Łapanowski padli na kolana. Bo Salone del Gusto w Turynie to największe slowfoodowe targi na świecie. Oto ich relacja! Magda Święciaszek: – Zobaczysz – popłaczesz się ze szczęścia! Tam, gdzie najprawdziwsze torrone z orzechami laskowymi z Piemontu sąsiadują z toskańskim, dojrzewającym, tłuściutkim lardo, w hangarze obok uśmiechnięci Kanadyjczycy z aromatyzowanym w beczkach
# Jamie Olivier, Łapanowski, Salone del Gusto, Slow Food, slowfood trade\, święciaszek, Turyn