Reportaże z tomu »Zabójca z miasta moreli« i osobisty słownik turecko-polski”. Nowe wydanie głośnego zbioru reportaży Witolda Szabłowskiego trafiło do księgarni 6 czerwca. Autor, gazetowy fachowiec od zadań specjalnych, tworzy wielobarwny fresk złożony z rozmów, przybliżających czytelnikowi odmienne oblicza współczesnej Turcji. Polakom szczególnie ciekawa wyda się zapewne relacja rodziny Mehmeta Ali Ağcy – zamachowca, który omal nie zastrzelił papieża Jana Pawła II. Z hipnotyzujących, często szokujących opowieści wyłania się obraz Turcji jako kraju targanego sprzecznościami i skrajnościami – balansującego między tradycją a nowoczesnością, świeckością a religijnością, dumą graniczącą z pychą a głębokimi kompleksami. Kraju dalekiego, a jednocześnie, pod wieloma względami, zaskakująco nam bliskiego.
Zobacz też podobne artykuły
Wielki Gastronom
Zanim Henryk Babiński stał się kulinarnym guru Paryża, poszukiwał złota i cennych złóż – od Gujany po Syberię. Do dziś nie do końca wiadomo, dlaczego swoje wiekopomne dzieło Gastronomie Pratique” podpisał pseudonimem Ali-Bab. Słynna „Gastronomie Pratique”, zwana też biblią smakoszy, wraz z kolejnymi wydaniami przybierało na wadze, tak jak jego autor. Opublikowana po raz pierwszy w
# Ali Bab, Gastronomie pratique, Henryk Babiński, Magdalena Kasprzyk-ChevriauxKawa, rośliny i sport
Cała kawiarnia tonie w kwiatach, rośliny stoją na podłodze, w oknach. Przy wejściu mały gąszcz, w nich ukryte dwa fotele. W tej roślinnej enklawie można się zaszyć, by wypić perfekcyjne espresso lub aromatycznego dripa, zjeść domowe, jeszcze ciepłe pain au chocolat albo delikatny sernik. Poczytać, posiedzieć, pomyśleć. I spotkać przemiłych właścicieli, Anię i Kubę. USTA
# Ana Markowiak, Błażej Stempin, Brisman, coffee, kawowoy bar, Kuba Markowiak, Mateusz Gaca, Piece of Cake, Poznań, Ralf Rüller, rośliny, seks, The BarnPost – pomiędzy piekłem a niebem
Za nieprzestrzeganie postu w czasach Bolesława Chrobrego można było stracić zęby, a w czasach kontrreformacji być posądzonym o konszachty z diabłem. Surowe zasady żywieniowe odstraszały obcokrajowców, ale polscy dworzanie umieli się w poście pocieszyć – cukrowymi kolacjami i kulinarną iluzją. Kto miał stałą dyspensę od postu, a kto powinien zostać świętym polskiego slow foodu? O
#Praga – nasz przewodnik
Praktycznie nietknięta przez II wojnę światową, Praga jest niewątpliwie jedną z najpiękniejszych europejskich stolic. Ale jak to bywa w przypadku takich piękności – jej uroda jest zarówno błogosławieństwem, jak i przekleństwem. To proste – wpaść tu na moment, by zanurzyć się w eklektycznej mieszance gotyku i baroku, głęboko zaciągając się historią, zagubić się w wąskich
#