Znaleźliśmy i z prawdziwą przyjemnością prezentujemy – Bolesława Chromrego, przy rysunkach którego cała redakcja ryczy ze śmiechu, którego dystans i poczucie humoru są dla nas skuteczniejsze niż najlepsze antydepresanty. Fajnie, swoją drogą, że ktoś mówi o nich bez ogródek i skrępowania. Kolejną dawką energii była wyprawa do producentów naszych ulubionych win – winnicy Valli Unite pod Mediolanem. Jeśli będziecie mieć słabszy czas, koniecznie zarezerwujcie pokój u nich i spędźcie na tej piemonckiej wsi kilka dni. Charyzma i mądrość Ottavia, optymizm Alessandra, energia Elisabeth dają niezłego kopa. Lubimy to, jak myślą o życiu, ziemi i szczęściu – duży reportaż o tej włoskiej, działającej od 40 lat kooperatywie, znajdziecie w tym numerze UST.
Przy okazji wpadliśmy też do Mediolanu i przygotowaliśmy przewodnik po tym „włoskim klasyku” oraz odwiedziliśmy Pepe, który pod Neapolem robi najlepszą pizzę na świecie. Dzięki słonecznej Italii numer nabrał rumieńców – a już szczególnie cieszymy się, że wywiadu udzielił nam Toni Servillo – nasz ulubiony włoski gwiazdor znany z „Wielkiego piękna” i wchodzącego właśnie na ekrany kin lmu „Oni”. Ta rozmowa to prawdziwy sztos!
Nie mniej ciekawy jest wywiad z Radkiem Zarębińskim, Polakiem który od kilku lat pracuje w najlepszej restauracji w Azji – Gaggan. Mieni się ten numer tyloma znakomitymi historiami, że trudno je zliczyć – jest o wspaniałej i szalonej Leonorze Carrington i o luce w życiorysie Agathy Christie. Olga Badowska wróciła z Kolumbii i przywiozła nam tekst o liściach koki i ich zastosowaniu. Dla tych, którzy zrobili się głodni, mamy też trochę przepisów świątecznych – nie tylko z naszego kręgu kulturowego. No i porcję pysznych słodyczy od Ali z Miss Mellow. Czytajcie, gotujcie i bądźcie szczęśliwi w 2019!