Historia fine diningu sięga początków istnienia restauracji, jednak jego właściwy rozkwit przypada na koniec XVIII wieku, kiedy to wybitni szefowie kuchni wraz z zespołami opuszczali szlacheckie dwory, zakładając wyspecjalizowane restauracje w miastach. Fine dining jako najwyższa sztuka restauracyjna narodził się we Francji i szybko przeniósł się poza jej granice, ciesząc najbardziej wymagających gości na całym świecie. Samo pojęcie fine diningu budzi wciąż wiele kontrowersji. Czym więc naprawdę jest fine dining?
Restauracją fine diningowe tworzą pełne, wielowymiarowe i wielozmysłowe doświadczenie. Filarami współczesnych restauracji fine diningowych są m.in. najwyższe standardy obsługi, rozbudowane posiłki, historyczne bądź starannie zaprojektowane i wykonane wnętrza, najwyższa jakość i autentyczność produktów, dedykowane naczynia i sztućce, najwyższa edukacja Szefów Kuchni, kultura wine pairingu, autorski i niesieciowy charakter oraz społeczny i biznesowy status budujące dodatkowy prestiż i reputację. Brak kompromisów na tych wszystkich polach jest źródłem wysokich cen w tych restauracjach.
Fine diningowa obsługa jest najlepszym doradcą i przyjacielem gościa. Zarówno obeznani z etykietą stołu kelnerzy, jak i świetnie wykształceni sommelierzy wspólnie dbają o perfekcyjne doświadczenie restauracyjne. Najwyższa jakość obejmuje nie tylko jedzenie i serwis, ale także wina, komponowane z daniami według sztuki wine pairingu.
Jedzenie w fine diningowych restauracjach musi spełniać najwyższe standardy zaczynając od najlepszej jakości, najświeższych składników pochodzących od zaufanych dostawców, przez ich przechowywanie, aż po prezentację i spektakularne podanie dania, za które odpowiada szef kuchni. Szefowie fine diningowych restauracji są najczęściej absolwentami prestiżowych szkół kulinarnych z wieloletnim doświadczeniem w kreowaniu sztuki na talerzu – często egzotycznej i trudno dostępnej. Ich umiejętności, perfekcjonizm, dyscyplina, wyczucie, gust i kreatywność tworzą wyjątkowe smaki i obrazy. Jedzenie w fine diningowych Restauracjach to w efekcie nie tylko przyjemność dla kubków smakowych, ale też cała dopełniająca ją oprawa.
Restauracje fine diningowe doprowadzają wszystkie opisane powyżej elementy do perfekcji. Tworzą niepowtarzalne doświadczenie, które zaczyna się przed przekroczeniem progu restauracji, a kończy na długo po jej opuszczeniu – trwając w rozmowach, recenzjach i rekomendacjach. (z materiałów prasowych organizatora)
Lista Restauracji:
KRAKÓW: Albertina, Amarylis, Biała Róża, Copernicus, Hilton Garden Inn Krakow Airport, Magnifica, Pod Nosem, Qualita, Trzy Rybki, Włoska, Twój Kucharz, Zakładka, Karakter
WARSZAWA: Akademia Smaku, Ale Gloria, Amber Room, Belvedere, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine, Dyspensa, Focaccia, Fusion Westin, Kieliszki na Próżnej, L’Arc Varsovie, La Brasserie Moderne, Marconi, Merliniego 5, N31, Nowa Próżna, Ole!, Opasły Tom, Osteria, Rozbrat 20 / Bakery & Wine Corner, Signature, Tamka 43, Venti Tre Restaurant, Vivandier
www.restaurantweek.pl
www.facebook.com/RestaurantWeekPolska
Zobacz też podobne artykuły
Beaujolais – wino dla niecierpliwych?
W każdy trzeci czwartek listopada, na całym świecie otwierane są butelki młodego wina nazywanego Beaujolais nouveau. Najchętniej w Japonii, specjalnie na tamtejszy rynek powstała nawet różowa wersja tego trunku. Wino młode, dopiero butelkowane, ale dobrze wypromowane. Co stoi za fenomenem Beaujolais nouveau? Aneta Zabiegała udała się w podróż tropem tego trunku na południe Francji, wytrwale
# Aneta Zabiegała, Beaujolais nouveau, Domaine Thillardon., Free Wines, Guy Breton, Jean - Jacques Robert, Jean Cloude Chanudet, Jean Foillard, Jean-Paul Thévenet, Joseph Chamonard, L’epicerieux, Marcel Lapierre, Naturaliści, Sébastien Congretel, Winemates, Wolne Wina, Yvon MétrasPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiWater&Wine otwarte!
Water&Wine otwiera się dla publiczności! Jeden z najciekawszych konceptów restauracyjnych na świecie do tej pory dostępny tylko dla ludzi z branży gastronomicznej, będzie dostępny też dla szerszej publiczności. W odpowiedzi na liczne zapytania i duże zainteresowanie jakim cieszył się koncept restauracyjny Water&Wine podjęto decyzję o otwarciu restauracji dla gości. Raz w miesiącu Water&Wine będzie zapraszać limitowaną
# cisowianka, Marek Flisiński, Perlage, Water&Wine