JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Rawioli w sosie marchwiowym


 
 
Składniki:
Nadzienie

  • 1 średnie jabłko = 250 g
  • 70 g fenknuła
  • 2 łyżki stołowe masła lub oliwy z oliwek, nie z pierwszego tłoczenia (w wersji wegańskiej)
  • starta skórka z jednej cytryny
  • sól i pieprz do smaku

sos marchwiowy:

  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 3 średnie marchewki = 300g
  • 1 średnia cebula = 180g
  • 3 anyże gwiazdkowego
  • 1 łyżka stołowa brandy
  • sól i pieprz do smaku
  • duża garść listków szałwii
  • 6 łyżek stołowych masła lub oliwy z oliwek, nie z pierwszego tłoczenia (w wersji wegańskiej)

ciasto na ravioli:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

 
 
 
Aby przygotować nadzienie obieramy jabłko i kroimy w średnia kostkę. Fenkuł siekamy na jak najcieńsze piórka i przesmażamy pod przykryciem na małym ogniu wraz z jabłkiem, aż to ostatnie będzie prawie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką cytrynową. Studzimy.
Sos marchwiowy zaczynamy od obrania marchewki i cebuli. Siekamy nie za drobno i przesmażamy na połowie tłuszczu wraz z anyżem na małym ogniu około 5 minut. Podlewamy wywarem i gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy anyż, miksujemy na gładko a następnie doprawiamy solą, pieprzem i brandy.
Na reszcie tłuszczy prażymy listki szałwii i rezerwujemy je do ostatecznego wykończenia dania.
Na ciasto zagniatamy mąkę z woda i solą, odstawiamy do odpoczęcia 15-20 minut pod wilgotną ściereczkę. Rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy krążki o średnicy 5 cm i 6 cm. Na środek mniejszego krążka wykładamy łyżeczkę nadzienia, zwilżamy wodą brzegi i przykrywamy większym krążkiem, sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od czasu kiedy wypłyną na powierzchnię.
Podajemy z gorącym sosem marchwiowym i szałwią, skrapiamy obficie oliwą, w której smażyliśmy nasze zioło. 
Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie Magazyn USTA.

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin