Składniki:
- 800 ml wody
- 250 g lodu
- duży kawałek glonów kombu 10 x 15cm
- 60 g + 6 łyżek stołowych tamari lub jasnego sosu sojowego
- 60 g + 6 łyżek stołowych sake
- 60 g + 6 łyżek stołowych mirinu
- 6 łyżek stołowych oleju sezamowego
- 250 g gryczanego makaronu soba
- mała łyżeczka nasion czarnuszki
- 2 łyżki stołowe posiekanej pachnotki / shiso
- 300 g ugotowanego i schłodzonego lodu
Gotujemy makaron soba wedle instrukcji na opakowaniu. Dokładnie płuczemy w dużej ilości zimnej wody. Doprowadzamy 800ml wody do wrzenia i zalewamy nią kombu. Przykrywamy i czekamy aż całkowicie ostygnie. Wyjmujemy kombu, mieszamy z lodem i sześćdziesięcioma gramami tamari, mirinu i sake. Kombu możemy użyć później do innego dania – np. sałatki z glonów.
Przygotowujemy 6 miseczek na zupę – rozdzielamy po równo makaron i każdą porcję polewamy łyżką stołowa tamari, mirinu i sake. Na około układamy ugotowany bób i zalewamy schłodzonym dashi. Posypujemy nasionami czarnuszki i pachnotką.
przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: Magazyn USTA, ceramika: Barbara Turkiewicz