JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Schłodzone japońskie dashi z bobem, shiso i czarnuszką


 
 
 
Składniki:

  • 800 ml wody
  • 250 g lodu
  • duży kawałek glonów kombu 10 x 15cm
  • 60 g + 6 łyżek stołowych tamari lub jasnego sosu sojowego
  • 60 g + 6 łyżek stołowych sake
  • 60 g + 6 łyżek stołowych mirinu
  • 6 łyżek stołowych oleju sezamowego
  • 250 g gryczanego makaronu soba
  • mała łyżeczka nasion czarnuszki
  • 2 łyżki stołowe posiekanej pachnotki / shiso
  • 300 g ugotowanego i schłodzonego lodu

 
 
Gotujemy makaron soba wedle instrukcji na opakowaniu. Dokładnie płuczemy w dużej ilości zimnej wody. Doprowadzamy 800ml wody do wrzenia i zalewamy nią kombu. Przykrywamy i czekamy aż całkowicie ostygnie. Wyjmujemy kombu, mieszamy z lodem i sześćdziesięcioma gramami tamari, mirinu i sake. Kombu możemy użyć później do innego dania – np. sałatki z glonów.
Przygotowujemy 6 miseczek na zupę – rozdzielamy po równo makaron i każdą porcję polewamy łyżką stołowa tamari, mirinu i sake. Na około układamy ugotowany bób i zalewamy schłodzonym dashi. Posypujemy nasionami czarnuszki i pachnotką.
przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: Magazyn USTA, ceramika: Barbara Turkiewicz
 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin