JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Naucz się nie marnować


 
 
To w sumie bardzo złożony proces, bo zaczyna się już na etapie planowania zakupów, poprzez ich odpowiednie przechowywanie, następnie przetwarzanie podczas gotowania, a finalnie odpowiednie zajęcie się odpadkami, których nie trzeba po prostu wyrzucać, bo mogą zostać przetworzone na kompost czy wykorzystane przy innym daniu. Na warsztatach dowiecie się, jak gotować szybko, smacznie i zdrowo, minimalizując straty podczas gotowania i nie marnując jedzenia.
Zajęcia poprowadzi Jagna Niedzielska – szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel. Na warsztatach nauczycie się jak przechowywać żywność: co mrozić, jak mrozić i w czym przechowywać jedzenie. Dowiecie się jak czytać daty ważności i przydatności produktów spożywczych. Prowadząca opowie jak planować zakupy oraz przygotowywanie posiłków. Nauczycie się jak minimalizować straty podczas gotowania, jak wykorzystywać resztki z gotowania i co rzeczywiście nadaje się do wyrzucenia. W programie: chrupki ze skórek z batatów z krewetkami, pastą z mango i malinami, podlane esencją ze skorupek z krewetek, zupa pomidorowo-chlebowa z kimchi, stek dla rzeźników z keczupem z przejrzałych bananów, pieczona piana z jabłka oraz ocet winny z ogryzek i skórek jabłka.
8 marca również odbędą się warsztaty z Jagną. Tym razem temat „no waste food” dostosuje do autorskiego projektu Cook-Up – „Power Mama”. Poprowadzi warsztaty dla mam, na których pokaże jak szybko i sprawnie, bez spędzania długich godzin w kuchni, przygotować atrakcyjne dla dzieci dania na różne pory dnia i wykorzystywać w pełni zasoby lodówkowe, minimalizując produkowane odpady. „Power Mama” to cykliczne warsztaty dla mam na różnym etapie macierzyństwa – przestrzeń, gdzie można nauczyć się nowych rzeczy, zdobyć nowe informacje oraz spędzić dobrze czas w myśl idei „slow motherhood”.
W programie: 30-minutowy bulion ze skórkami z twardych serów z kładzionymi kluskami z parmezanem i ziołami, pasta na kanapki z warzyw z bulionu z chlebkiem z patelni, pizza ze spodu z gniecionych ziemniaków, lody z bananów ze słonym karmelem i chrupkami z kaszy gryczanej oraz rozgrzewająca herbata z ogryzek jabłka i skórek. Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie obiadu. Wszystkie, przygotowane na zajęciach potrawy uczestniczki będą mogły zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach. Na zajęcia można zabrać swoje dzieci.
 
Więcej informacji:
http://www.cookup.pl/warsztaty
 

 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin