To w sumie bardzo złożony proces, bo zaczyna się już na etapie planowania zakupów, poprzez ich odpowiednie przechowywanie, następnie przetwarzanie podczas gotowania, a finalnie odpowiednie zajęcie się odpadkami, których nie trzeba po prostu wyrzucać, bo mogą zostać przetworzone na kompost czy wykorzystane przy innym daniu. Na warsztatach dowiecie się, jak gotować szybko, smacznie i zdrowo, minimalizując straty podczas gotowania i nie marnując jedzenia.
Zajęcia poprowadzi Jagna Niedzielska – szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel. Na warsztatach nauczycie się jak przechowywać żywność: co mrozić, jak mrozić i w czym przechowywać jedzenie. Dowiecie się jak czytać daty ważności i przydatności produktów spożywczych. Prowadząca opowie jak planować zakupy oraz przygotowywanie posiłków. Nauczycie się jak minimalizować straty podczas gotowania, jak wykorzystywać resztki z gotowania i co rzeczywiście nadaje się do wyrzucenia. W programie: chrupki ze skórek z batatów z krewetkami, pastą z mango i malinami, podlane esencją ze skorupek z krewetek, zupa pomidorowo-chlebowa z kimchi, stek dla rzeźników z keczupem z przejrzałych bananów, pieczona piana z jabłka oraz ocet winny z ogryzek i skórek jabłka.
8 marca również odbędą się warsztaty z Jagną. Tym razem temat „no waste food” dostosuje do autorskiego projektu Cook-Up – „Power Mama”. Poprowadzi warsztaty dla mam, na których pokaże jak szybko i sprawnie, bez spędzania długich godzin w kuchni, przygotować atrakcyjne dla dzieci dania na różne pory dnia i wykorzystywać w pełni zasoby lodówkowe, minimalizując produkowane odpady. „Power Mama” to cykliczne warsztaty dla mam na różnym etapie macierzyństwa – przestrzeń, gdzie można nauczyć się nowych rzeczy, zdobyć nowe informacje oraz spędzić dobrze czas w myśl idei „slow motherhood”.
W programie: 30-minutowy bulion ze skórkami z twardych serów z kładzionymi kluskami z parmezanem i ziołami, pasta na kanapki z warzyw z bulionu z chlebkiem z patelni, pizza ze spodu z gniecionych ziemniaków, lody z bananów ze słonym karmelem i chrupkami z kaszy gryczanej oraz rozgrzewająca herbata z ogryzek jabłka i skórek. Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie obiadu. Wszystkie, przygotowane na zajęciach potrawy uczestniczki będą mogły zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach. Na zajęcia można zabrać swoje dzieci.
Więcej informacji:
http://www.cookup.pl/warsztaty
Zobacz też podobne artykuły
Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiŁadne po raz 10!
Targi Rzeczy Ładnych odbędą się już po raz 10! USTA tradycyjnie patronują i zapraszają na spotkanie z Kwiaty Miut w niedzielę o 12.00, a także do swojego stoiska, gdzie będzie można kupić naszą najnowszą ksiązkę „O roślinach”. Podczas targów zaprezentuje się ponad 200 marek i projektantów, w tym aż 50 debiutów. Targi dostępne są także online
#Pomidorowa jednoczy
Jak dobrze jeść i dobrze karmić? O powrocie do korzeni, smakach dzieciństwa i wrzucaniu w kuchni na luz opowiada Marysia Przybyszewska – autorka „Dobrej książki”, mądrej i pięknie wydanej właśnie publikacji o codziennym, domowym gotowaniu. Nam zdradziła jak uczyła się gotować dla dzieci i nie tylko oraz co jest hitem, który łączy wszystkie zagubione kulinarnie
# Dobra książka, Maria PrzybyszewskaSamowystarczalna
Mama była zszokowana, gdy mój chłopak dał mi w prezencie garnek. zrobiła mi dziką awanturę. jej zdaniem to było obrzydliwe. Jak raz zadzwoniłam do niej po przepis na lane kluski to rozłączyła się, krzycząc, że lanym ciastem to sobie mogę głowę polać – opowiada Małgorzata Szumowska. Pierwsze zapamiętane jedzenie: przyjemność czy kłopot? Przyjemność! Nienasycona łapczywość. Byłam w
#