Choć pijemy je przy różnych okazjach, nasze podejście do jakości tych naparów jest takie same. Dobrej jakości ziarna i liście, precyzja parzenia, szukanie nowych sposobów podania oraz piękne naczynia z których je serwujemy – to cechy zarówno kawy jak i herbaty. Na naszym święcie spotkacie rzemieślników z Polski i zagranicy, którzy tworzą autorskie mieszkanki herbaciane, ziołowe i kawy. Znajdziecie kilka nowości oraz reprezentację najlepszych alternatywnych producentów tych napoi.
Od pierwszej edycji są z nami małe, autorskie studia ceramiczne. Ich unikatowe naczynia to piękne dopełnienie sposobu parzenia. Ciągle szukamy nowych twarzy i nowych zjawisk w polskiej ceramice, dlatego nasze odkrycia przedstawimy Wam na Mysiej 3! Teina i kofeina najlepiej działają w towarzystwie węglowodanów dlatego na Święcie nie zabraknie przepysznych pączków, ciastek, tortów i innych słodkości. Znajdziecie też piękną biżuterię, notesy z opakowań po kawie (dochód z ich sprzedaży przekazywany jest na wsparcie imigrantek w Polsce), kwiaty, ciepłe rękawiczki i czapki oraz całą gamę smakołyków, które pasują i do kawy i do herbaty!
Poza tym w programie wydarzenia znalazły się spotkania z kawoszami i harbaciarzami z Europy. Zaczynamy od nauki przygotowania kawowej alternatywy w domowym zaciszu. Swoją wiedzę przekaże Konrad Konstantynowicz, założyciel pierwszej w Polsce kawiarni speciality – Filtry. Półtorej godziny później Monika Brzywczy (redaktor naczelna Magazynu Usta) porozmawia z Atsushi Yukutake ze Standard – magazynu podejmującego temat sztuki tworzenia kawy. Przyglądamy się też nowościom na świecie i podejmiemy temat fermentacji kawy na plantacjach oraz coraz silniejszemu ruchowi rolnictwa wspieranego społecznie na plantacjach kawy i herbaty. W subiektywną podróż po naczyniach do picia kawy i herbaty zabierze nas Marek Cecuła – światowej sławy artysta i ceramik. Spotkanie z nim będzie również okazją do obejrzenia jego najnowszych projektów. Nie zapominajmy również o niezliczonych okazjach do degustacji kawy i herbaty podczas ich Święta. Nie pijcie więc do śniadania zbyt dużo i wpadajcie na Mysią.
PLAN DNIA
11.00 – „Przelew od zera”
Konrad Konstantynowicz (Czarna Fala) prowadzi warsztaty z kawowej alternatywy dla początkujących
Zapisy: https://evenea.pl/event/przelewodzera/
12.30 – Wykład Atsushi Yukutake (Standart Japan )
13.30 – CUPPING wybranych palarni
(Tu Café, Coffee Collective, CoffeePlant)
14.00 – „Moja ulubiona filiżanka”
O naczyniach do picia kawy i herbaty opowie Marek Cecuła + prezentacja najnowszych projektów artysty
15.30 – „Fermentacja w kawie”.
Rozmowa o procesach obróbki i zachodzącej podczas nich fermentacji. Degustacja kaw o różnym procesie fermentacji. Coffee Kombucha – receptura i degustacja. Poprowadzi FORUM
16:30 „Spółdzielnia kawowa”
Czyli jak pracuje się w palarni zaangażowanej społecznie, mini-wykład Simone Henriksen z Coffee Collective
WYSTAWCY
CERAMIKA:
FENEK, Trzask Ceramics, Andrzej Bero, Ceramika Barbara Turkiewicz, EMWU studio, rumor, Zakwas Studio Mosko Ceramics Shadowland ceramika
PALARNIE I KAWIARNIE:
Czarna Fala, FORUM, STOR, Tu Café, U Krawca Cafe JAVA Coffee Roasters HAYB Speciality Coffee, Coffee Collective CoffeePlant
HERBATY I ZIOŁA:
TheTea, Sela, Moya Matcha, Happa to Mame, One Cup of Tea, Płonka
INNE:
Kukułka Cukiernia, Domo Bake, Montażownia Cukiernicza, Notesy z Łukowa, Marcin Lesław Gładki / set dezajn kwiatowy, NINIco, Pola Zag Jewellery, Pasieka Kowalik, Lawina, Stettin.jewellery LeDuvel MOD donuts Domo Bake
PATRNERZY MEDIALNI:
Gazeta.pl, Co Jest Grane24, USTA Mlask, Warsaw Foodie, Warsawnow.pl, Stylish Paper, Kapital Radio
ORGANIZATORZY: USTA, MYSIA 3
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link