Aneta Zabiegała pochodzi ze Śląska. Lekcje gotowania pobierała nie tylko w Polsce, ale i we Włoszech, Tajlandii, Indonezji, Japonii. Szlify zawodowe zdobyła w Londynie w restauracjach Yotama Ottolenghiego. Skończyła też dziennikarstwo, strategie marketingowe i psychodietetykę. Obecnie działa jako prywatna szefowa kuchni pracując w Warszawie i Monachium, z zapałem opracowuje roślinne, i bezglutenowe, wartościowe zdrowotnie dania. Jej kuchnia jest nowoczesna i lekka, bazuje przede wszystkim na warzywach.
Inspiracją do stworzenia tych dań była dla mnie silna potrzeba upraszczania – tłumaczy Aneta. – Szukania harmonii w prostych produktach i owocach jesieni. Tak znane mi smaki mojego ulubionego kucharza Yotama Ottolenghi tylko pomogły w tym procesie. Powstały dania proste i złożone za razem. W których warzywo i owoc są punktem wyjścia, drogą i celem. Mam nadzieję, że sami odnajdziecie tę harmonię w daniu z pieczonego bakłażana, podanego na cytrynowym puree z fasoli ze słodko kwaśną konfiturą z winogron i orzechów z przyprawą Zat’ar.
Bakłażan to jedno z dań, inne to aromatyczny krem z buraka z tahini, gruszką, kuminem. Podawany z chrupiącą kinoą oraz chipsami z jarmużu – gęsta, pełna aromatów, zdrowa i jednocześnie lekka zupa. Inną propozycją jest karmelizowana marchewka na migdałowym tofu podana z konfitowanym porem, prażona szalotka, tofu, migdałami i harisowym sosem. Na deser semifredo chałwowe z karmelizowanymi jesiennymi owocami, tymiankiem i solonym karmelem.
Menu dostępne jest od czwartku do niedzieli.
Bistro Eden, Jakubowska 16
https://www.facebook.com/eden.bistroo
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link