Japoński minimalizm na słodko


Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Spróbujmy sobie wyobrazić zapach. Taki, który połączy słodycz mandarynki, gorycz grejpfruta, kwaskowy aromat cytryny i rześkość limonki. Tak właśnie pachnie yuzu – niepozorny cytrus, który dzisiaj zdobi stoły w Japonii i Korei, a wywodzi się z Tybetu. Mieszkańcy Azji uwielbiają jego aromat nie tylko w kuchni – w życiu codziennym towarzyszy im stale. Wystarczy wspomnieć zimowy
# Carthusia Mediterraneo, Heeley Note de Yuzu, Impressium, Mysia 3, Nicolaï Eau de Yuzu, perfumeria niszowa Impressium, Pierre Guillaume Yuzu Ab Irato, yuzuW najbliższą sobotę podczas naszego Święta Kwiatów zadebiutuje Lukullus w Saint Tropez. Znana warszawska cukiernia zaprezentuje swój koncept lodowy. Szykujcie się, bo będą to lody, jakich jeszcze w Polsce nie było. Orinoko, Madagaskar, Grand Marnier, Cassis, Palermo… O tym jak powstawały, z jakim trudnościami i wyzwaniami musieli się zmierzyć, by je ukręcić, opowiadają nam Albert
# Albert Judycki i Jacek Malarski, Lukullus, Saint TropezKilka lat temu wpadli na pomysł, by nad Wisłą piec francuskie makaroniki. Pomysł wypalił, a ich kruche ciasteczka o niebanalnych smakach zdobywają kolejnych miłośników. Nowy letni sezon zaczęli z nowym pomysłem – Lodami Naturalnymi – takimi, jakich sami szukali. Pewnego dnia na Placu Zbawiciela pojawił się „potykacz” z odręcznie napisaną nazwą „Lody Naturalne” oraz kilkoma smakami:
# Lody Naturalne, makaroniki, Mikołaj Paszkowski, Paweł Sypniewski, Sucré