Placki ziemniaczane
- 2 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- duża szczypta soli
Obieramy ziemniaki, cebulę i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i po 2-3 minutach odciskamy cały płyn. Do odciśniętej masy dajemy mąki ziemniaczanej i na odrobinie oleju smażymy placki.
Migdałowe papryki
- 1 duża zielona papryka pokrojona w wąskie paski
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
- 1 łyżka stołowa rodzynek
- 1 łyżka stołowa posiekanych migdałów
- 3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzewamy oliwę i smażymy paprykę około pięciu minut, dodajemy resztę składników i dusimy na małym ogniu 15 minut do miękkości. Wykładamy gorący sos na usmażone placki i posypujemy odrobiną uprażonych migdałów. Do tego dania świetnie pasuje wyrazista sałata jak rukola czy musztardowiec polane odrobiną musztardowego dresingu.
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link